Trčanje je u trendu: Beč je najbolji austrijski grad za trčanje

30.06.2020

Beč je prava meka za trčanje tj. ima najbolje staze za trčanje, pokazala je studija u kojoj su očestvovala 33 grada u Nemačkoj, Austriji i Švajcarskoj.

(c) pixabay

Trčanje postaje sve popularnije, a urbano gradsko  trčanje postaje sve važnije. U velikim gradovima trkači otkrivaju urbano okruženje oko sebe, pozadina dolazi do izražaja i zamenjuje klasični sportski teren. Ljubitelji trčanja u metropolama mogu birati između više različitih opcija koje nisu dostupne u ruralnim oblastima.

Nedavno je sprovedena studija u kojoj su ispitana 33 najnaseljenija grada u Nemačkoj, Austriji i Švajcarskoj i njihove trkačke staze, sportski događaji i uslovi za bavljenje ovim sportom. Izabrani gradovi ispitani su za ukupno 13 faktora, kako bi se dobio pregled raznolikosti staza za trčanje u gradu, broj sportskih terena, trkačkih staza i parkova i brojnim uslovima koje utiču na trkače.  Pošto su trkački događaji posebno uzbudljivi za trkače, u obzir je uzet i broj organizovanih događaja koji podrazumevaju trčanje na daljinama od 5.000 do 10.000 metara, polumaratoni i maratoni.

Da bi se procenili faktori životne sredine koji mogu uticati na performanse trkača, ispitivanje je obuhvatilo i brojne parametre kao što su  su visina, prosečne temperature,  zagađenje finom prašinom, stopa padavina i prisutnost sunca u toku dana.
Evo nekih najvažnijih rezultata o austrijskim gradovima:

Beč nudi najbolje uslove za trčanje u Austriji  i najatraktivniji  je grad za trkače jer poseduje 3.622 trkačke staze i u njemu se organizuje oko 20 trka godišnje.
Salzburg se nalazi na 31. mestu sa 934 ml padavina godišnje i 14 organizovanih trkačkih disciplina.
Linc zauzima predposlednje mesto i nalazi se na 32. mestu zbog malog broja trkačkih disciplina i malo izbora ruta za trčanje.

Dalji nalazi studije o trčanju govore da u Beču i Cirihu najviše pada kiša i trkačima je ovde potrebna odeća otporna na vremenske uslove češće nego u drugim gradovima. Oba grada imaju 1,085 mm padavina godišnje zbog čega su rangirani na 17. i 30. mestu.

Većina ruta za trčanje nalazi se u Beču i trkači mogu birati između 3.622 različite rute za trčanje. Austrijska prestonica, nažalost, takođe ima najviše vrednosti fine prašine u Austriji sa 18 µg / m³ godišnje i tako gubi bodove u pogledu kvaliteta vazduha.

Grac je jedan od najhladnijih gradova u zimskim mesecima sa temperaturama oko – 0,5 ° C, a samo nemački grad Drezden ima niže temperature od njega.

Većina maratona organizuje se u Hamburgu, a većina polumaratona odvija se u Diseldorfu, oko 16 polumaratona.
Grad Mönchengladbach sa 104 trase za trčanje ima najmanje staza za trčanje.

U Bernu je vreme najtoplije sa prosečno 6 sati sunca dnevno, ali pošto je smešten na  nadmorskoj visini od 546 m, sa velikim opterećenjem čestica od 19 ug / m3 i sa samo 2 godišnje trke, Bern je na 29 mestu.

Trčanje kao sportski ventil i spas u vremenima korone

Trčanje je bilo jedan od retkih sportova koji su bili mogući u toku korona pandemije i tako je postalo sportski poduhvat mnogim ljudima. Nažalost, skoro svi glavni događaji su ipak otkazani do kraja godine, ali prvi mali događaji na otvorenom i sportski izleti sada su mogući u Austriji, Švajcarskoj i Nemačkoj. Pored toga, sportisti se sada sve više utrkuju u virtuelnim takmičenjima, a u poslednja tri meseca potražnja za digitalnim trkama poput aplikacije Keller Smiles se utrostručila.

 

PROČITAJTE I NAJNOVIJE VESTI – Naslovna stranica  OVDE

 

 

NOVO U AUSTRIJI! Onlajn knjižara! Više od 40.000 naslova na srpskom jeziku! Kliknite na baner ispod i uplovite u carstvo knjiga!

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO:

Sport i na groblju: Nove staze za trčanje na Centralnom groblju u Beču

 

Bicikl se sve više koristi kao prevozno sredstvo u Beču

Sportski centar Wasserpark: Letnja sezona u punom jeku

Rapid Kragujevac: Priča o fudbalskom klubu iz 1926.-te godine

Sport i kultura u Beču: Besplatne ponude za finansijski ugrožene osobe

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava