Beč: Pravoslavni vernici slave najveći praznik Vaskrs

26.04.2019

Vaskrs će se u Beču dočekati uz ponoćna bogosluženja i svečana jutrenja u hramovima gde će se objaviti najveća radost hrišćanskog sveta-Hristos voskrese!

Vernici i sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve danas slave Veliki petak, dva dana pre najvećeg hrišćanskog praznika Vaskrsa, koji ove godine pada u nedelju,  28. aprila 2019. godine.

Po crkvenom učenju, Isus je raspet u petak, subotu je preležao u grobu, u Josifovom vrtu, a u nedelju zorom, osetio se snažan zemljotres i andjeo Božji sleteo je na grob. Stražari koji su čuvali grob, u strahu su popadali kao mrtvi, a Isus je vaskrsao. Na Vaskrs je, po verovanju, prvo Marija Magdalena srela Hrista, a potom se on ukazao i svojim učenicima.

Veliki petak

Pravoslavna crkva danas obeležava Veliki petak, koji se smatra najtužnijim danom hrišćanstva, jer je tog dana Isus osuđen i razapet na Golgoti. Na taj dan se ne služi liturgija i ne zvone zvona. Toga dana Isus je i osuđen i razapet na na krstu Golgoti, gde je i umro. Gledajući šta narod i vojnici rade s njim, rekao je: „Oče, oprosti im, jer ne znaju šta rade“.

Na Veliki petak se ne peva, ne veseli se, a od Velikog četvrtka do Vaskrsa, nedelje kada je Isus vaskrsao, ne zvone crkvena zvona, jer su ona u Pravoslavnoj crkvi znak radosti. Na Veliki petak se posti i ne obavljaju se nikakvi drugi poslovi.

Običaj je da se na Veliki petak farbaju uskršnja jaja, najčešće crvenom bojom koja simbolizuje Hristovu krv.

Farbana jaja: Novi početak, napredak i radost novog života

U tradiciji mnogih naroda, kao i u srpskom, simbolika šarenih jaja vezuje se za novi početak, napredak i radost novog života. Ona imaju ulogu čuvara kuće i zaštitnika ukućana.

Jaje kao simbol Uskrsa datira još od vremena kada je Marija Magdalena caru Tiberiju poklonila korpu jaja. Car nije verovao u Hristovo vaskrsenje i rekao je da bi to bilo kao kada bi bela jaja u korpi promenila boju. Marija Magdalena je na to rekla: „Hristos vaskrse“, i sva jaja u korpi su postala crvena.

Jaje simboliše i nov život, snagu života, jer pile samo iznutra razbija ljusku i izlazi na svetlost dana. Jaje je, dakle,  simbol života.

Crvena boja je simbol radosti i vaskrsenja, a prvo ofarbano  crveno jaje se čuva do narednog Uskrsa kao „čuvarkuća“, tj. zaštitnik porodice.

Vredna domaćica, vaskršnja jaja farba na Veliki petak,  dan kada se, inače, ništa drugo ne radi, već su sve  misli upućene na strašni događaj Hristovog nevinog stradanja. Domaćica se najpre prekrsti i pomoli Bogu, zatim u sud sa vodom, u kome će kuvati i farbati jaja, dodaje malo osvećene vodice vaskršnje ili bogojavljenske.

Tri dana, koliko Vaskrs traje, rođaci, prijatelji i komšije daruju se ofarbanim jajima, u posetu se ne ide bez usršnjih jaja, niti će se desiti da vam tih dana neko dođe u posetu da vam nije doneo uskršnje farbano jaja.

Na dan Uskrsa, oni koji su postili, omrse se prvo jajetom. U vreme Uskrsa, pravoslavci, pozdravljaju jedni druge sa – Hristos voskrese – Vaistinu voskrese!

 

POGLEDAJTE VIDEO: Vaskršnje jutrenje u hramu Vaskrsenja Hristovog u Beču

Raspored bogosluženja u srpskim crkvama u Beču

Hram Svetog Save
Veithgasse 3, 1030 Wien
28.april VASKRSENJE HRISTOVO
00:00 Vaskršnje jutrenje i Sveta Liturgija
09:00 Druga Sveta Liturgija
18:00 Pashalno večernje

Hram Rođenja Presvete Bogorodice (Novi hram)
Neulerhenfelderstr. 47, 1160 Wien
28. april VASKRSENJE HRISTOVO 
00:00 Vaskršnje Jutrenje i Sveta Liturgija
09:30 Sveta Arhijerejska Liturgija
18:00 Pashalno Večernje

Hram Vaskrsenja Hristovog
Engerthstr. 158, 1020 Wien
28. april VASKRSENJE HRISTOVO 
00:00 Vaskršnje jutrenje i Sveta Liturgija
09:30 Druga Sveta Liturgija
18:00 Večernje

Raspored bogosluženja u hramovima u Austriji-Beč. 

PROČITAJTE JOŠ I OVO:

Uskrs i Vaskrs: Datumi, običaji i farbanje jaja prirodnim bojama

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava