Tržni centri, frizerski saloni i velike prodavnice otvaraju 2. maja

02.05.2020

Posle dužeg vremena usled pandemije Korona virusa, trgovinski centri, frizerski saloni i veće prodavnice mogu da otvore svoja vrata 2. maja. Pojedine trgovine robu će prodavati znatno jeftinije jer su magacini do vrha puni.

(c) pixabay

U Austriji, posle  skoro sedam nedelja,  frizerski saloni i trgovine površine veće od 400 metara  kvadratnih,  otvaraju  u subotu 2. maja. Svoja prodajna mesta otvoriće i veliki lanci prodavniica električne robe, garderobe, nameštaja i sportske opreme.

Nakon prvog ublažavanja mera posle Uskrsa, manje prodavnice koje su otvorile imale su gubitke između 70 i 90 odsto jer je veći broj kupaca izostao.  Zato su tržni centri i veće trgovine spremne za novi početak i tim povodom su spremili specijalne popuste, kako bi privukle kupce.

Najavljene su rasprodaje nameštaja, televizora, mobilnih telefona, jer se artikli moraju hitno prodati. Prolećne kolekcije u prodavnicama garderobe  prodavaće se po veoma povoljnim cenama.

 

Obavezno odstojanje i zaštitne maske

Kraj „ograničenja“ se završava, ali pravilo o udaljenosti od jednog  metra i dalje važi, a zaštitna maska na licu je obavezna u svim zatvorenim javnim prostorijama.

Novi propis koji se odnosi na  „ulazak na javna mesta“ sada glasi da je obavezno nošenje maski. Takođe i dalje važi pravilo za obavezno držanje rastojanja od svih osoba, koje ne žive u istom domaćinstvu.

Minimalna udaljenost od 1 metra u vozilima javnog prevoza ne mora se poštovati ako to nije moguće zbog velikog broja putnika ili prilikom ukrcavanja i iskrcavanja. U prodavnicama zaposleni moraju da nose i maske, osim ako ne postoji drugi zaštitni način za prostorno odvajanje.

Više ljudi može ući u prodavnice nego ranije: umesto 20 kvadratnih metara kao ranije. Od 2. maja u trgovinama je dozvoljen jedan kupac na 10 kvadratnih metara.

 

Odlazak kod frizera i kozmetičara

Frizerski i kozmetičarski saloni takođe mogu otvoriti  od 2. maja, ali se moraju poštovati određena pravila. Zaštitne maske moraju nositi i klijenti i frizeri. Na ulazu u salon klijenti moraju dezinfikovati ruke. Zaposleni u salonu  moraju nositi vizir od pleksiglasa na licu, kao dodatnu zaštitu, kada se radi o tretmanima kao što su brada, trepavice, obrve i slično.
Minimalna udaljenost od jednog metra ne odnosi se na frizera i njegovog klijenta, već na ostale zaposlene i klijente u frizerskom salonu.

Dalje ublažavanje mera i sledeća faza normalizacije svakodnevnog života  koje je već najavila austrijska Vlada,  odnosi se na  gastronomiju ili turizam. Ugostitelji mogu početi sa radom  od 15. maja, sa ograničenim radnim vremenom  do 23:00 h.

Ministar zdravlja Rudolf Anšober naglasio je da je maj, „mesec odluke“. Veći koraci ublažavanja mera i otvaranja 2. maja, uz povlačenje ograničenja izlaska veliki je  izazov za sve stanovnike Austrije.

“Svako od nas je sad, deo rešenja. Svi mi svojim ponašanjem odlučujemo o povratku u svakodnevni život i svi preuzimamo ličnu odgovornost, izjavio je Anšober misleći na poštovanje mera.

 

PROČITAJTE I NAJNOVIJE VESTI – NASLOVNA OVDE

 

NOVO U AUSTRIJI! Onlajn knjižara! Više od 40.000 naslova na srpskom jeziku! Kliknite na baner ispod i uplovite u carstvo knjiga!

 

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO: 

 

Popuštanje mera u Austriji: Povratak u normalan život uz velike mere opreza

Nastava za vreme Korona virusa: Besplatni komjuteri i tableti za učenje od kuće

Turizam u Beču: Oporavak od Korone tek od 2021. godine

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava