Bez krova nad glavom zimi: Grad Beč ima privremeni smeštaj

28.12.2019

Problemi sa partnerom, gubitak radnog mesta, dovodi do potencijalne opasnosti gubljenja stana i krova nad glavom. Ukoliko se to i desi, Grad Beč ima institucije koje pomažu osobama koje su se našle u ovoj životnoj nevolji.

(c) pixabay

Za novogodišnje i božićne praznike porodica je na okupu, atmosfera svečana, a dom ukrašen po želji ukućana, naravno, ako postoji kutak u kome se sve to događa. Nažalost, neki nemaju krov nad glavom, a posebno je kritično zimi.

Problemi sa partnerom, gubitak radnog mesta, i već preti opasnost od gubljenja stana i krova nad glavom. Takva situacija može da zadesi, kako muškarce, tako i žene. U Beču postoji više domova za osobe bez krova nad glavom gde imaju obezbeđen krevet i tople obroke, a gde se osoblje, ukoliko lice ima zaposlenje i primanja, trudi da mu nađu odgovarajući stan, u prvom redu u nekoj od opštinskih stambenih zgrada.

Žene imaju drugačiji odnos prema beskućništvu od muškaraca. One pokušavaju tu svoju situaciju da što je moguće duže prikriju i da privatno reše taj problem. Privremeni smeštaj često nalaze i kod rođaka i prijatelja. Žene bez krova nad glavom mnogo više, nego muškarci, vode računa o svom izgledu i nezi tela, kako ne bi upale u oči drugima i bile predmet ogovaranja.

Mnoge žene beskućnice su žrtve telesnog i seksualnog nasilja, tako da, ukoliko nemaju mogućnost da se negde skrase, dolaze u stresne situacije, koje mogu da kulminiraju psihičkim bolestima.  U 10. bečkoj opštini postoji posebna institucija „Obdach Favorita  (Laxenburger Str. 8-10) gde žene bez krova na glavom mogu, u zimskom periodu, da provedu noć u toploj prostoriji.

Vrata ovog smeštaja za ukupno 50 žene se otvaraju svakog dana u 18:15 h , u 20:00 h  dobijaju topli obrok, a onda mogu da se odmore i odspavaju u jednom od kreveta na sprat. U 08:00 sati  ujutru  je doručak, a onda žene moraju opet da napuste ovaj smeštaj, ali u Beču postoje brojna mesta gde dan mogu da provedu u zagrejanim prostorijama.

U Beču postoji  više objekata sa oko 1.500 kreveta gde žene i muškarci bez krova nad glavom mogu da prespavaju, a sve to planira i organizuje Fonds Soziales Wien (FSW). Grad Beč je u prošloj godini zbrinuo ukupno 2.476 žena bez krova nad glavom.

Pročitajte više o  svim mogućnostima i ponudama koje Grad Beč nudi osobama koje se nađu u ovoj nemiloj situaciji i ostanu bez krova nad glavom (link) .

NOVO U AUSTRIJI! Onlajn knjižara! Više od 40.000 naslova na srpskom jeziku! Kliknite na baner ispod i uplovite u carstvo knjiga!

 

 

PROČITAJTE  NAJNOVIJE VESTI  OVDE

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO:

 

Praktični saveti: Kako se zaštiti i napraviti plan u slučaju porodičnog nasilja

Prodavnice za socijalno ugrožene u Beču

Plata u Austriji: Žene u proseku rade 72 dana besplatno u toku godine

Besplatni zdravstveni saveti na telefonu 1450

Zdravstveno osiguranje: Kako se lečiti u Beču bez e-kartice

Sport i kultura u Beču: Besplatne ponude za finansijski ugrožene osobe

 

VIDEO: TV emisija Dijaspora uživo

Akcija: Pletenje za beskućnike u Beču

Akcija „Hans im Glück“ ( “Strickaktion Hans im Glück”)  bečkim beskućnicima  zimu čine toplijom i srećnijom.

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava