Terapija Exoskelet u Beču olakšava ponovno samostalno hodanje (VIDEO)

12. dec 2018 u 10:32

Terapija Exoskelet koja je ovih dana počela da se sprovodi u bolnici Privatklinik Döbling u Beču ima za cilj je da se uz korišćenje najnovije tehnologije olakša ponovno samostalno hodanje.

(c) tech2people.at

Ovih dana je u bolnici Privatklinik Döbling u Beču otvoreno odeljenje za pomoć licima koja su ili paralizovana ili teško hodaju zbog problema sa kičmom ili zglobovima. Cilj je da se uz korišćenje najnovije tehnologije ovim licima olakša ponovno samostalno hodanje.

Zahvaljujući terapiji Exoskeleton lica sa ograničenim mogućnostima hodanja mogu ambulantno i uz pomoć  fizioterapeuta da, baš u bukvalnom smislu te reči, opet stanu na svoje noge. Trenirajući sa tim „spoljnim ogrtačem“  oni mogu da ojačaju svoje mišiće i kosti.

Terapija: Reč je o jednoj vrsti robota, spoljnog skeleta sa senzorima, mnogima poznat i iz filma „Iron Man“ („Čovek od željeza“), koji može da se nosi ispod ili iznad odeće. Napravljen je u cilju vraćanja funkcionalnosti donjih ekstremiteta pacijenata koji su je delomično ili u potpunosti izgubili zbog moždanog udara, cerebralne paralize, multiple skleroze, Parkinsonove bolesti, traumatske ozlede mozga, degenerativnog oboljenja zglobova donjih ekstremiteta ili pak mišićne atrofije.

 

Uređaj se sastoji od egzoskeletonskog robota, a rad na uređaju na zabavan i interaktivan način, kroz video igre, potiče pacijenta da određenu vrstu pokreta napravi više puta što pospešuje njegov oporavak.

Važno je napomenuti da ovaj uređaj i terapija podstiču i razvoj moždanih signala potrebnih za podsticaj poboljšanja pokreta.  Kod osoba koje se oporavljaju od šloga, veoma je važno da dobijaju signal u mozgu, ali istovremeno i da šalju drugi, povratni signal iz mozga do ekstremiteta, što se postiže radom sa ovim uređajem.

Iako se primarno preporučuje neurološkim pacijentima, najnovije studije pokazuju odlične rezultate terapije i kod ortopedskih pacijenata.

Terapija se plaća, a da bi se i ljudima sa nižim primanjima omogućilo da primenjuju ovu terapiju pokrenuta je inicijativa za prikupljanje novčanih sredstava kako bi se cena po jednoj terapiji smanjila sa 200 evra  na 90 evra. Austrijsko Ministarstvo za nauku je već priložilo 60.000 evra, kao donaciju za ovu terapiju, a i drugi prilozi su dobrodošli.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava