Dan državnosti: Program u Beču povodom Nacionalnog praznika

25.10.2019

Dan državnosti u Beču biće proslavljen praznično i neradno, a na Trgu heroja, Heldenplatzu, održaće se centralna proslava.

(c) Bundesheer/CLEMENS SCHWARZ"

U subotu, 26. oktobra 2019. godine, svi građani Republike Austrije slave Dan Državnosti (Dan neutralnosti), a povodom toga u Beču je pripremljen raznovrstan program.

Republika Austrija se 26. oktobra 1955. godine obavezala da u budućnosti na njenu teritoriju neće kročiti strane trupe, kao i da neće više sklapati vojne paktove. Na taj način ona je sebi obezbedila nenarušivi državni suverenitet i večitu neutralnost. Od te godine proslavlja se ovaj državni praznik u početku pod imenom “Dan zastava”, a od 1965. godine “Dan neutralnosti”.

Od svečanosti koja će početi 26. oktobra u 09:00 časova na Trgu heroja – Heldenplatzu do besplatne posete dvorca Hofburg ( gde će se posetioci upoznati sa radom Parlamenta), Muzeja narodne biblioteke Austrije,  kao i brojnih ministarstva i institucija.

Kao i svake godine na državni praznik, i ove će godine Austrijske oružane snage predstaviti raznovrstan spektar zadataka i aktuelne projekte vojske. Manifestacije se održavaju na nekoliko lokacija u centru grada: Heldenplatz, Burgtheater, Schottengasse, Freiung, Am Hof, Michaelerplatz i Graben.

Na Heldenplatz-u vojska Republike Austrije će od 12:00 časova pokazati vojne vežbe kao i vežbe vojnih helikoptera, oklopnih vozila i ostalo. U 10:30 sati počinje svečano primanje 1.000 novih regruta u vojsku Austrije. Zvaničan program traje do 17:00 časova. 

 

Ispred Rathaus-a  “Festival sigurnosti”

Na trgu ispred Gradske skupštine Rathaus posetiocimaće se  predstaviti različite bečke službe za sigurnost i spasavanje. Tokom manifestacije „Wiener Sicherheitsfest“ javno se demonstriraju različite situacije kao što je požar i infarkt i mere koje se tom prilikom moraju preduzeti da bi se spasili ljudski životi.

Decu i odrasle će sigurno oduševiti i umeća policijskih pasa, kao i onih koji prate hendikepirane ljude i pomažu u terapiji bolesnih. Specijalci policijske jedinice „WEGA“ pokazaće svoje umeće u slučaju alarma, a razne organizacije će gledaocima demonstrirati pokazne vežbe u slučaju nesreća.

Zanimljiv muzički program za sve uzraste takođe očekuje posetioce „Wiener Sicherheitsfest-a“.

 

Brojna ministarstva otvaraju vrata za posetioce

Austrijski nacionalni praznik Dan državnosti  je prilika da mnoge državne institucije otvore svoja vrata kako bi zainteresovani posetioci dobili uvid u prostorije i određene teme. Koji program očekuje posetioce koji žele da se upoznaju sa radom austrijskih ministarstava možete pronaći ovde.

 

 Dan otvorenih vrata i porodičan dan u bečkim muzejima 

U subotu od 10:00 do 18:00 časova, posetioci će imati priliku da besplatno posete muzeje Narodne biblioteke Austrije u okviru kojih se nalaze svečana sala, muzej papirusa, esperanta i muzej globusa.

Deca i porodice takođe mogu provesti dan u Tehničkom muzeju koji se po ustaljenoj tradiciji, na Dan državnosti,  održava “Dan za porodice”.

U Vojnom muzeju (Heeresgeschichtliches Museum) program povodom Dana državnosti počinje od 11:00 časova i ulaz je takođe besplatan.

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO:

Džendering: Da li je Austrija dom za velike sinove ali bez kćeri?

Državljanstvo: Sve više novih Austrijanaca, a najveći broj iz BiH

Umesto šaltera: Nova onlajn platforma u Austriji za obavljanje birokratskih poslova

Novo u proceduri za dobijanje radne i boravišne dozvole u Austriji

Skoro jedna četvrtina domaćinstava u Austriji nema ušteđevine

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava