Instagram ukida brojanje lajkova i broj pregleda posta

19.07.2019

Instagram je i zvanično objavio na Twitteru da je počeo sa testom da li da ukine brojanje lajkova (srca) da bi smanjio stres kod svojih korisnika.

Da li je Instagram uvideo da se njegovi korisnici mnogo nerviraju i pate kada njihove objave ne izazivaju mnogo pažnje kod pratioca ili je nešto drugo u pitanju, vreme i rezultati će pokazati pravi razlog.

Naime, Instagram je u mnogim zemljama sveta počeo testiranje i ukidanje brojanje lajkova (srca) da bi smanjio stres kod  svojih korisnika.

“Ne želimo da se na našoj mreži oseti takmičenje“, izjavio je nedavno  Adam Mosseri, šef razvojne konferencije F8 Instagram.


Dakle, trenutno se testira verziju aplikacije u nekoliko zemalja, koja skriva broj korisnika u objavama. I dalje mogu videti  svoje lajkove ako žele, ali njihovi prijatelji ne mogu.

 

Manje stresa zbog broja korisnika kojima se svidja vaš post

Tehnološki gigant Instagram želi da sazna kako se ponašanje korisnika menja kada više nije vidljivo koliko je “uspešna” njihova  fotografija ili video. Za pojedine  korisnike je broj srca ispod posta  odlučujući kriterijum, a za pojedine veliki (ne)uspeh na Instagramu. Ukoliko je premali broj srca tj. njihova objava nije izazvala sviđanja, često proradi zabrinutost i udara direktno na samopoštovanje i samopouzdanje.

“Nadamo se da će ovaj test ukloniti pritisak kod korisnika koliko će sviđanja dobiti neki post, tako da se korisnici  ponovo mogu  fokusirati na deljenje stvari koje vole”, izjavila je Mia Garlick iz matične kompanije Facebook.

 

Instagram se protivi nasilničkim kritikama

Kada “Like” (srce) ispod fotografije ili videa nestane, autor ih još uvek može videti. Cilj trenutnosg testa koji sprovodi Instagram je da se sazna “da li će ova promena da pomogne ljudima da se manje fokusiraju na “Like” drugih ljudi  i da se više fokusiraju na pričanje svoje zanimljive priče.

Da li će Instagram trajno uvesti promene, još uvek nije poznato.

U poslednje vreme je Instagram stalno pod kritikom. Studija koja je objavljena u Velikoj Britaniji 2017. godine,  svrstala je ovu društvenu platfornu među prvih pet društvenih mreža (Instagram, Facebook, YouTube, Snapchat i Twitter) kao najgore, kada je u pitanju negativan uticaj društvenih medija na mentalno zdravlje. Upotreba Instagram-a je povezana sa visokim nivoom anksioznosti, depresije i maltretiranja među adolescentima.

Reakcije na najnoviju odluku Instagrama su naravno izuzetno negativne, pa mnogi, među kojima i političari i javne ličnosti, komentarišu da je ovo potpuna besmislica.

Osobama koje su toliko nesigurne u sebe i zavise od broja lajkova, ova mera je sakrivanje problema koje neće ništa rešiti.

Na primer „Milenijalci”, generacija ljudi rođenih od ranih 80-tih do ranih 2000-ih godina,  vode računa o predstavljanju sebe na društvenim mrežama i sve je  prepuno „selfija”, kao i fotografija na kojima predstavljaju svoj život mnogo lepšim nego što zaista jeste.

Ako je danas imao 100 loših i jednu lepu pojavu, oni će postaviti samo fotografiju te jedne lepe. Na taj način, ne samo što zavaravaju posmatrače, nego sve više zavaravaju i sebe. Tako se pojačava taj osećaj da zaslužuju više i bolje od života, koji često nije u skladu s njihovim realnim iskustvom, obrazovanjem i mogućnostima.

Korisnici mole Instagram da prestane da se bavi besmislenim stvarima, kao što najnoviji test za ukidanje “lajkova”, već da vrati neke opcije, poput onih da se objave pojavljuju na vremenskoj liniji u hronološkom redu.

Šta vi mislite o ovoj temi i da li će ova mera uticati na Vas i Vaše aktivnosti na društvenim mrežama?

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO: 

WhatsApp: Koje sve novitete za 2019. godinu planira aplikacija sa 1,5 milijardu korisnika

Brojne opasnosti za mališane ako se internet koristi bez kontrole

Kako napraviti pravu šifru za Internet

Sex-selfis osvajaju internet

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava