Nova SOMA prodavnica za socijalno ugrožene osobe u Donau Zentrum-u

16.09.2019

U Beču je otvorena još jedna SOMA prodavnica Samariterbunda u kojoj, po nižim cenama, mogu da kupuju samo osobe sa niskim primanjima.

(c) Facebook @samariterbund

Tačno pre 20 godina, 1999. godine, u Lincu je otvoren prvi  „socijalni supermarket“ (Socialmarkt), a 20 godina kasnije ove prodavnice su postale sastavni deo austrijskog društva.

Za pojedine građane, socijalne prodavnice su često jedini način da prežive mesec sa svojim primanjima. U socijalnim prodavnicama mogu da kupuju samo osobe sa potvrdom o niskim ličnim primanjima, a u ponudi su namirnice i ostali proizvodi po veoma niskim cenama.

Austrijska organizacija Samariten Bund osim hitne službe, transporta pacijenata i ostalih humanitarnih projekata,  poseduje i prodavnice za socijalno ugrožene u Beču, pod nazivom  SOMA – Socialmarkt. Ove godine u Beču su otvorene čak dve nove SOMA prodavnice, jedna u Bockhgasse u 12. bečkom becirku, a nedavno i u poznatom šoping centru Donau Zentrum.

SOMA prodavnica u Donau Zentrum-u je prva socijalna prodavnica u Evropi koja je otvorena u jednom šoping centru, a opravdanost ovakve odluke je što će upravo prodavnice i trgovci iz ovog šoping centra donirati proizvode za SOMA prodavnicu.

Lokacija osigurava održivu prodaju i upotrebu hrane, koja se više ne prodaje u drugim supermarketima, mada su i dalje jestive. Takođe, u novoj SOMA prodavnici u Donau Zentrum-u uskoro bi trebalo da bude dostupna i sveže pripremljena hrana iz restorana koji se nalaze u šoping centru DZ.

Nova socijalna prodavnica DZ takođe ima komunikacioni kutak gde kupci mogu popiti kafu i gde mogu dobiti savete o socijalnim i zdravstvenim pitanjima.

Proizvodi u SOMA prodavnicama

U SOMA supermarketima u Beču, građani sa niskim primanjima svakodnevno mogu da kupuju raznovrsne proizvode, od hleba, mlečnih proizvoda, testenina, voća i povrća, do higijenskih artikala. Cene su znatno ispod diskontnih cena u ostalim  trgovinama, tako da je kućni budžet znatno olakšan.

U ponudi ovih  prodavnica su proizvodi renomiranih proizvođača i po 3 puta nižoj ceni od uobičajene. Reč je o prehrambenim proizvodima kojima se uskoro približava istek roka trajanja, ali su nesumnjivo još upotrebljivi, bez ikakvih zdravstvenih rizika (npr. testenina, konzerve, čokolada), kao i o higijenskim i različitim drugim proizvodima za ličnu upotrebu.

Ovu robu „normalne“ prodavnice i prozvođači poklanjaju socijalnim marketima iz humanitarnih razloga.

Ispred socijalnih supermarketa u Beču su nekad mogući poduži redovi, kada se u njima pojavi atraktivna roba,  koja se brzo rasproda.

Svake godine se na ovaj način „sačuva“  oko 1.000 tona hrane koja se više ne bi koristila, iako je  još uvek sveža i jestiva. Na primer, svake godine se u Austriji  baca oko 36.000 tona neprodanog hleba i peciva.

 

Ko može da kupuje u SOMA marketima?

Robu u socijalnim supermarektima mogu kupovati samo osobe sa stalnim boravkom i prijavom u Beču, kao i  oni koji zarađuju najviše 1,238 € mesečno (12 puta godišnje), zatim bračni parovi koji imaju prihode do 1.856 € mesečno  i oni koji mesečno, po detetu, primaju 371 €.

Obavezna je predhodna prijava, a građani se mogu registrovati direktno u novoj filijali uz obrazac za registraciju, dokaz o prihodu i prikazivanju isprave sa fotografijom.

Novi SOMA market  je otvoren od ponedeljka do petka od 10:00 do 14:00 časova, na adresi Wagramer Straße 94, ulaz iz Lampaweg (Donaustadt).

U Beču osim prodavnice  Donauzentrum, trenutno postoje još četiri SOMA prodavnice i to na sledećim adresama:

Sozialmarkt Pillergasse
Pillergasse 20
1150 Wien
Tel: 01 89 145-371
sozialmarkt@samariterwien.at

Sozialmarkt Frömmlgasse
Frömmlgasse 31
1210 Wien
Tel: 01 22 144-44
sozialmarkt@samariter.at

Sozialmarkt Gellertgasse
Gellertgasse 42-48
1100 Wien
Tel: +43 1 89145-650
sozialmarkt@samariterwien.at

Sozialmarkt Böckhgasse
Böckhgasse 2-4
1120 Wien
Tel: +43 (0) 1 89 145 651
sozialmarkt@samariterwien.at

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO:

Zdravstveno osiguranje: Kako se lečiti u Beču bez e-kartice

Savetovalište u Beču: Saveti za radno pravo i porodična pitanja na maternjem jeziku

Finansijska podrška za projekte koji podstiču dobre komšijske odnose

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava