Praznik u Austriji: Svi sveti (Allerheiligen) i Halloween!

31.10.2020

Praznik u Austriji pod nazivom Svi sveti (Allerheiligen) pada 1. novembra, a noć uoči ovog praznika je čuveni Halloween tj. Noć veštica.

(c) pixabay

Svi sveti (Allerheiligen) je stari katolički praznik koji u Austriji ima status državnog praznika. Tog dana se posećuju grobovi rođaka i ukrašavaju svećama i cvećem. U školu se ne ide ni sledećeg dana, 2. novembra ( ukoliko je radni dan), kada se slavi Dušni dan  (Allerseelen)  koji u stvari predstavlja pravi dan sećanja na mrtve i odgovara pravoslavnim zadušnicama. 

Katolička crkva poznaje 7.000 svetaca i blaženih (stepen pred proglašenje za sveca). Na praznik “Svi sveti”  1.novembra se održava posebna misa, a sveštenici su obučeni u belu odeždu, koja simbolizuje čistoću i radost zbog ovog praznika. Porodice obilaze grobove svojih najmilijih  jer se narednog dana, 2. novembra,  slavi se „Dušni dan“. Ovaj praznik je uveden 998. godine kao dan kada katolici mole za duše preminulih (kod pravoslavaca Zadušnice).

(c) pixabay

Katolička crkva 1. i 2. novembar smatra dvostrukim praznikom. Na praznik  “Svi sveti” se slave oni koji su već na nebu (sveci), a na Dušni dan oni koji su na putu tamo (obični pokojnici).

Pravoslavni praznik “Mitrovske zadušnice” 

Pravoslavne zadušnice padaju uvek u subotu, jer je Hristos dan uoči Vaskrsenja, koje se uvek slavi u nedelju, proveo u grobu. Poslednja od ukupno četiri zadušne subote u okviru pravoslavne crkvene godine pada pred slavu Svetog velikomučenika Dimitrija 8. novembra (Mitrovdan) pa se te zadušnice nazivaju Mitrovske i ove godine se obeležavaju u subotu, 7. novembra 2020. godine.

Ostala tri zadušna dana su: Zadušnice pred Vaskršnji post (uoči početka Velikog posta), Duhovske zadušnice (uoči praznika Svete Trojice) i Miholjske zadušnice (uoči Miholjdana).

U crkvama se zadušnice obeležavaju Svetom liturgijom i parastosom, na kome sveštenik vinom preliva žito, a posle službe se obilaze groblja. Nose se sveće, a i tamo sveštenici obavljaju pojedinačne parastose i čitaju molitve za preminule. Ko ne može da poseti groblje, može da zamoli sveštenika da njegove pokojnike pomene u crkvenoj molitvi, ali u svakom slučaju treba da im zapali sveće u crkvi.

Božićna post počinje 28. novembra i traje do  7. januara kada se proslavlja najveći pravoslavni praznik – Božić.

Sve se pretvara u Noć veštica: Večeras je Halloween!

Noć veštica i veče uoči katoličkog dana Svih svetih, popularan pod imenom Halloween, obeležava se raznim vidovima zabave. Izrezbarena bundeva i kostimi, nalik na one iz horor filmova, u ovoj noću su nezaobilazni.

Ovom prazniku se posebno raduju deca jer im je ovo dobra prilika za slatkiše koje će dobiti od rodbine i komšija zaštrašujući ih svojim maskama i lupajući im na vrata domova.

(c) pixabay

Ovo je datum kojem se raduju i trgovci koji zadovoljno trljaju ruke jer će prodati veliki broj maski i kostima, kao i ostalih rekvizita potrebnih za moderan način obeležavanja praznika Noć veštica.

Zanimljivo je koliko energije i novca ljudi, na primer u Americi, ulažu u maske i opremanje kuće. Senzori na vratima koji aktiviraju muziku iz horor filmova i prave dimne zavese, projektovanje očiju na prozorima, tako da kuće izgledaju žive, i još brojne horor atrakcije podigli su Halloween na sam vrh praznika koji donose astronomsku zaradu.

Mnoge televizije u ovoj noći Halloween-a emituju horor filmove. Finalne proslave praznika  Noć veštica odvijaju  se u noćnim klubovima u koje će Halloween biti obeležen s različitim muzičkim žanrovima i maskama.

PROČITAJTE JOŠ I OVO:

Beč: Gradi se novi centar svih religija u Beču – „Campus der Religionen“

 

Sveti Nikola, najveća porodična slava u Srbiji i dijaspori!

Međuverski dijаlog u Beču: Posetа dr Veningerа Episkopu Andreju

Ramazan: Počeo je post i sveti mesec za islamske vernike

6. januar: Sveta tri kralja kod katolika i Badnji dan za pravoslavne vernike

Pravoslavna teologija kao nove studije na Univerzitetu u Beču

Nova crkva za srpske pravoslavne vernike u Beču

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava