Bazen u socijalnim zgradama: Pojedine Bečlije imaju i bazen na krovu

23.08.2019

Bazen na krovu zgrade u Beču, više nije retkost kao nekad, a sve više se govori o tome da bi svaka nova zgrada mogla da ima kupalište.

(c) W24

Komunalni ili opštinski stanovi (Gemeindewohnungen) su san mnogih stanovnika Beča, pogotovu onih sa plićim džepovima, pa time i mnogih migranata, a svakako i naših zemljaka „sa brdovitog Balkana“.

Opštinski stan u Beču mogu dobiti  austrijski državljani, ali  i stranci koji imaju neograničen boravak u Austriji  i čija trenutna stambena situacija ne zadovoljava njihove potrebe. Nadležna institucija za opštinske stanove (Gemeindewohnungen) je Wiener Wohnen.

U Beču, u opštinskim stanovima živi oko 1 milion stanovnika, a komunalna stambena gradnja ima dugu tradiciju u Beču i predstavlja najuspešniji stambeni projekat  u svetu.

Sve je počelo pre tačno 100 godina, davne 1919. godine, kada je posle četiri godine Velikog rata vladala oskudica i nemaština u Beču, a potreba za bilo kakvim stanovima ogromna. Tada je izgrađena prva zgrada sa opštinskim stanovima  u 5. bečkoj opštini Margareten. Bio je to prototip stambenih zgrada čija će se gradnja nastaviti ubrzanim tempom, da bi Beč danas imao oko 220.000 takvih stanova.

Bazen na krovu, zašto da ne!

Od 1970-ih, bazeni na krovovima na nekim bečkim opštinskim zgradama su postali stvarnost, tako da su neki stanari imali sreće da uživaju kupajući se na krovu svoje zgrade. Na primer, stanari zgrada Heinz-Nittel-Hof-a u Floridsdorfu, imaju besplatan pristup i korišćenje bazena na krovu zgrada tokom letnjih meseci.

Nedavno se ponovo javila ideja da svaka buduća opštinska zgrada u Beču, može imati i bazen na krovu.

Naselje Alterlaa u bečkoj opštini Lizing ima ukupno 22 saune i 14 kupališta, od kojih se sedam nalazi na krovu zgrade, a preosatlih 7 su zatvoreni bazeni koji se koriste u toku cele godine. Ovde čak i četvoročlana ekipa vodi računa o održavanju bazena.

Stanari u ovim zgradama, zaista uživaju. U svom kućnom ogrtaču izađu iz stana  i samo nekoliko trenutaka kasnije mogu da zarone u vodu.

(c) pixabay

Krovni bazeni su jedno od obeležja arhitekte Harija Gluka, koji je projektovao obe stambene zgrade. Želeo je da omogući „luksuz u socijalnom stanovanju“, a da stanari žive „poput bogatih“. Otprilike 50 godina nakon otvaranja prve stambene zgrade sa ovom “privilegijom” ponovo bazeni na krovu uživaju sve veću popularnost.

U budućnosti bi sve nove stambene zgrade u Beču mogle biti  opremljene krovnim bazenima koji se bez veće tehničke poteškoće mogu postaviti na vrh svake zgrade. Naravno, samo na zgradama sa većim stambenim kapacitetom, i to sa više od 120 stanova.

Postavkom bazena na krovu se oživljavaju mrtva područja na zgradi i  pretvaraju se u atraktivne površine dostupne svim stanarima.

 

Bazen u kući ili zgradi nije više luksuz

U  današnje vreme bazeni su  postali “standard” u stanovanju i zašto oni koji nemaju svoju baštu ili terasu u stanu moraju ići u gradske javne bazene,  kad se mogu kupati u bazenu na zgradi.

Jedina stvar koja kvari “opuštanje” na krovu je cena kirije jer zakon propisuje da ovi stanovi moraju biti povoljni i da svaki prosečan stanar može da plati stanarinu.

Troškovi za održavanje bazena se naplaćuju zajedno sa toplom vodom i grejanjem, uz mesečnu stanarinu.  Trošak za bazen na krovu  stanara u Alterlaa košta u proseku 2,37 evra po kvadratnom metru stambene površine, a sve ukupno  bruto kirija iznosi 8,50 eura po kvadratnom metru.

Da to mogu sebi priuštiti mnoge Bečlije pokazuje duga lista čekanja za stanove u stambenom parku Alterlaa, koji baš žele stanove u ovom delu Beča , zbog bazena na krovu zgrade.

Novi stambeni blok, „Barbara-Pramer-Hof“,  nazvan prema preminuloj bivšoj predsednici austrijskog Parlamenta, donosi sa sobom i novitete u gradnji opštinskih stanova,  a u prvom planu je moto „Svetlo, vazduh i sunce“. Na krovovima će biti zajedničke terase, kao i uređena dvorišta sa raznim sadržajima, a naravno i igrališta za decu. Pročitajte o novitetima u gradnji opštinskih stanova u Beču…

PROČITAJTE JOŠ I OVO: 

Beč: Do 2020. godine biće izgrađeno 4.000 opštinskih stanova

Bečka stambena kartica i novi zakon za stanare

Hauzmajstor u Beču: Povratak „starih dobrih hauzmajstora“

Stanovi u Beču: 10 najvažnijih propisa u opštinskim stanovima

Škole i vrtići u Beču: Izgradnja devet novih obrazovnih kampusa

 

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava