Sve na dohvat ruke u Beču: Tržni centri se vraćaju u grad

02.03.2020

Poslednjih decenija, kad su u Beču počeli da se otvaraju tržni centri, to su postala omiljena mesta za šoping Bečlija, ali i turista. 

(c) pixabay

Nova zajednička inicijativa Grada Beča i bečke Privredne komore ima za cilj da Beč postane grad u kojem će odlazak do prodavnice, lekara, majstora ili u park trajati maksimalno petnaest minuta, bez automobila.

Da bi se tako nešto postiglo potrebno je da u čitavom gradu budu podignuti centri koji će služiti pojedinačnim naseljima. Oko 50 takvih oblasti su definisane i sažete u stručnom konceptu „Centri gradskog života – policentrični Beč“ koji su predstavili vicegradonačelnica Beča, Birgit Hebajn, i predsednik bečke Privredne komore, Valter Ruk.

Koncept ne predviđa samo stvaranje novih centara, kao na primer u razvojnim delovima grada ili oživljavanje starih delova grada, već i jačanje naselja koja dobro funkcionišu.

Grad Beč i Privredna komora Beča žele da spreče nastajanje šoping centara na obodu grada. Definisane zone naselja su osnova za to gde treba da se podižu novi šoping-molovi.

„Prošla su vremena kada su se gradili šoping molovi na poljani. Vraćamo trgovinu u gradove“, objašnjava Hebajn.

„Prodavnicama su potrebni centri da bi mogle da opstanu u borbi protiv online-konkurencije“, rekao je Ruk, predsednik bečke Privredne komore.

 

Najpopularniji tržni centri u Beču i okolini

Linzer Market-Institut je nedavno sproveo istraživanje, a rezultati su pokazali koji su tržni centri najomiljeniji kod Bečlija i u kojima najradije kupuju. U istraživanju su bili zastupljeni tržni centri  (ukupno 38)  u Beču i okolini, uključujući i mnoge manje centre.

 

PROČITAJTE I NAJNOVIJE VESTI – NASLOVNA OVDE

 

NOVO U AUSTRIJI! Onlajn knjižara! Više od 40.000 naslova na srpskom jeziku! Kliknite na baner ispod i uplovite u carstvo knjiga!

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO: 

Millennium City: Poznati tržni centar dobija novi izgled i brojne ponude

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava