Međunarodne licence: Sertifikat za vozače u EU

03.03.2020

Vozači koji imaju vozačku dozvolu dozvole profesionalne kategorije C, D i E mogu dobiti dobiti sertifikat za profesionalne vozače u EU.

Mnogi vozači u Srbiji koji imaju dozvole profesionalne kategorije C, D i E u nedoumici su da li imaju pravo na međunarodne licence za vožnju u Evropskoj uniji. Odgovor je da svako ko se prijavi za sertifikat, a položio je ispit do početka ove godine u Srbiji, može da dobije potvrdu za vožnju u Uniji, u kategoriji za koju je kvalifikovan.

Novi vozači koji polažu u 2020. godini, da bi dobili sertifikat za profesionalne vozače u EU, moraju završiti posebnu obuku. Ostali vozači C, D i E kategorije spadaju u “vozače sa stečenim pravima”.
Ovim vozačima će se priznati stečena prava samo na osnovu vozačke dozvole i oni će biti oslobođeni pohađanja obuke i polaganja ispita za dobijanje početne kvalifikacije za međunarodni sertifikat SPSI.

“Vozač C ili D kategorije koji ima serifikat profesionalne kompetencije, odnosno kvalifikacionu karticu, ima mogućnost da mu se u vozačku dozvolu upiše takozvani kod 95, s kojim stiče pravo da skoro u svim evropskim državama upravlja kamionima i autobusima”, objasnio je Damir Okanovič iz Komiteta za bezbednost saobraćaja za Radio televiziju Srbije.

Za sada se još ne zna koliko će koštati obuka za ovaj sertifikat i ko će je sprovoditi jer su tenderi u toku. Međutim, ako vozite na stranim linijama, on je obavezan.

“Vi recimo možete da budete pekar, položili ste C, D i E kategoriju, bavite se tim poslom vi morate biti kompetentni, vi morate imati neka osnovna znanja ne samo saobraćajnih propisa i upravljanja vozilom, već da znate saobraćajnu geografiju kuda se krećete, prava i običaje zemalja kroz koje prolazite”, naglašava Siniša Grastić iz AMSS Banat.

Taksa za dobijanje licence košta preko Auto-moto Saveza Srbije oko 6.000 dinara. Mnogi vozači time i stiču kvalifikaciju koja će im pomoći pri zapošljavanju u zemljama Evropske unije i neće morati da imaju diferencijane ispite za pojedina zanimanja.

Izvor: RTS

 

PROČITAJTE I NAJNOVIJE VESTI – NASLOVNA OVDE

 

NOVO U AUSTRIJI! Onlajn knjižara! Više od 40.000 naslova na srpskom jeziku! Kliknite na baner ispod i uplovite u carstvo knjiga!

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO: 

Vozačka dozvola: Sankcionisanje kandidata koji varaju na ispitima

Sjajna prilika za posao: Beču nedostaju instruktori vožnje!

ÖAMTC aplikacija: Pripreme za vozački ispit na više jezika

Priznate vozačke dozvole u Austriji

Vozači oprez: Kazna za nepravilno pakovanje u automobilu

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava