Nemački u parku: Besplatni kursevi nemačkog jezika u bečkim parkovima

09.07.2019

Na kursevima nemačkog jezika u bečkim parkovima očekuje vas kvalitetno nastavno osoblje, zanimljiva nastava na otvorenom i  konkretni rezultati.

(c) pixabay

Za lakše prilagođavanje novom načinu života u Austriji neophodno je poznavanje nemačkog jezika. Na hiljade ljudi u Beču svake godine posećuje kurseve nemačkog jezika na brojnim institutima.

Ukoliko živite u Beču, a vaš nemački nije baš perfektan, zanimljiva mesta za učenje nemačkog jezika mogu biti i parkovi u Beču.

Bečki narodni univerziteti (VHS Wien) tokom leta nude besplatne kurseve nemačkog jezika u četiri gradska parka. Nemački u parku je namenjen u prvom redu osobama koje iz nekog razloga ne mogu učestvovati na regularnim kursevima.

Predavači pozivaju posetioce parkova i one koji žive u njihovoj blizini, da započnu s učenjem nemačkog jezika, odnosno da poboljšaju svoja postojeća znanja. Kursevi su otvoreni i za osobe koje imaju potrebu za opismenjavanjem i osnovnim obrazovanjem. Potrebe učesnika kurseva biće zadovoljene na jednostavan i fleksibilan način.

Prijava za pohađanje kurseva nemačkog jezika u bečkim parkovima nije potrebna.

Termini i mesta održavanja kurseva “Nemački u parku”  za 2019. godinu:

10. becirk, Arthaberpark
od 2. do 25. jula, od utorka do četvrtka, od 14:00 do 17:00 časova
Telefon: +43 1 891 74-110000
E-Mail: favoriten@vhs.at

5. becirk, Bruno-Kreisky-Park
od 25. juna do 18. jula, od utorka do četvrtka, od 13:30 do 16:30 časova
Telefon: +43 1 891 74-105002
E-Mail: johannagasse@vhs.at

16.becirk, Parkanlage Hofferplatz
od 8. jula do 1. avgusta, ponedeljkom, sredom i petkom, od 13:30 do 16:00 časova
Telefon: +43 1 891 74-116000
E-Mail: ottakring@vhs.at

12. becirk, Steinbauer Park
od 1. do 25. jula, ponedeljkom, utorkom i četvrtkom od 14:30 do 17:00 časova
Telefon: +43 1 891 74-112000
E-Mail: meidling@vhs.at

Na kursevima nemačkog jezika u bečkim parkovima očekuje vas kvalitetno nastavno osoblje, zanimljiva nastava na otvorenom i  konkretni rezultati.

Organizator kurseva u parku je VHS (fau-ha-es) tj. Volkshochschule (folks-hoh-šule), u slobodnom prevodu – narodna škola. Iako u svom imenu VHS sadrži univerzitet, narodna škola nije univerzitet u klasičnom smislu jer se njenim završetkom ne dobija akademska titula.

Na ukupno 34 lokacija u Beču ovi univerziteti organizuju godišnje više od 15.000 kurseva, 7.500 predavanja i obave oko 30.000 savetovanja u oblasti obrazovanja, i to po cenama koje su povoljnije nego ikada ranije, posebno kada su u pitanju letnji kursevi. 

 

Zakon predviđa da kandidat mora dokazati znanje nemačkog jezika

Integracioni ispit obuhvata i znanje nemačkog jezika i sadržaje o “osnovnim društvenim vrednostima i pravnom i društvenom poretku Austrije“.

Sadržaje ispita i uslove pod kojima se obavljaju određuje Ministarstvo. Kurseve mogu da drže samo jezički instituti sa sertifikatom  Austrijskog fonda za integraciju.

Grad Beč za novonaseljene strance i svaku ciljnu grupu (starost, pol,  stepen obrazovanja) ima ponude po meri svojih novih sugrađana . Na taj način novopridošle Bečlije  dobivaju podršku u smislu (daljeg) obrazovanja, odnosno stupanja na tržište rada i vođenja samostalnog života u Beču.

Vrednosni bon za učenje nemačkog od 300 eura

Wiener Sprachgutschein u vrednosti od 300€ (tri puta po 100 € ) mogu dobiti novi doseljenici koji su se u Beč doselili tokom poslednje dve godine.
Za to moraju ispuniti sledeće uslove:

Bečke vrednosne bonove u iznosu od 300€ mogu upotrebiti već prilikom upisivanja na prvi kurs ili  ih mogu kombinovati  i sa saveznim vrednosnim bonom koji dobijaju od Austrijskog fonda za integraciju / Österreichischer Integrationsfonds.

 

VIŠE O INTEGRACIJSKOM SPORAZUMU pročitajte ovde. 

PROČITAJTE JOŠ I OVO :

„der“, „die“ ili „das“ u nemačkom jeziku – pitanje je sad`!

„Moja integracija“: Aplikacija koja olakšava polaganje integracionog ispita

Maternji jezik: Grad Beč traži zainteresovane čitače na maternjem jeziku

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava