Stan u Beču: Imate problem sa bravom i morate da pozovete majstora

27.01.2020

Izgubili ste ključ, zaglavili se ili ne možete da otključate vrata? Najsigurnije rešenje je da pozovete majstora tj. jednu od brojnih bravarskih firmi u Beču.

(c) pixabay

Mnogi su se barem jednom našli u situaciji da su zalupili vrata od stana, kuće, automobila, garaže, a da su ključevi ostali sa druge strane tj. sa unutrašnje strane vrata ili su izgubili ili polomili jedini ključ od stana koji su imali i ne mogu više unutra.

U takvoj situaciji najbolje rešenje je da se pozove jedna od bravarskih firmi koja će brzo i u prisustvu vlasnika otključati bravu i omogućiti vlasniku da uđe u svoj stan. Ali, treba biti oprezan. Nisu sve firme ozbiljne i korektne. Službe za zaštitu potrošača upozoravaju da ima firmi koje besramno koriste neugodnu situaciju ljudi i za svoje usluge ispostavljaju nerealno visoke račune, a ne retko vrše i pritisak na ljude da te račune, koji idu i do 1.000 evra, zaista i plate, što je moguće pre.

Neka normalna cena za otvaranje/otključavanje vrata je između 55 i 300 evra, što zavisi od doba dana, da li su vrata samo zalupljena ili su i zaključana. Tome se mogu dodati još i troškovi za materijal i dolazak bravara. Zato se preporučuje da se ne uzima nasumice neka firma iz interneta, koja je na prvi pogled jeftina, a iza koje stoje dubiozni mešetari, već firma iz neposredne okoline, kako bi troškovi dolaska bili niži. Osim toga, lokalna firma je uvek dostupna, jer su nam poznati ime firme, adresa, telefon, a često i vlasnik.

U mnogim zgradama u Beču na crnoj tabli pored poštanskih sandučića se nalazi i obaveštenje neke od lokalnih firmi koje pružaju usluge otključavanja. Tim firmama se račun može platiti i naknadno uplatnicom, dok sumnjive firme traže da se račun plati odmah i u gotovom, a na vlasnika stana vrše pritisak pa ga čak i voze do najbližeg bankomata da podigne gotovinu. U krajnjem slučaju može se pozvati i policija.

A najjeftinije je da se, kao što to mnogi rade, kod komšija ostavi jedan ključ od stana za – zlu ne trebalo.

 

Zaštita od provale i krađe u Beču

U jesen i zimu dani su kraći, ranije se smrkava, a tada se beleži i veći broj kriminalnih radnji, kao što su provale i krađe.  Kako bi vaša kuća ili stan bili što manje u opasnosti, donosimo vam savete koje svako može iskoristiti i primeniti.

 

 

PROČITAJTE I NAJNOVIJE VESTI  OVDE

 

NOVO U AUSTRIJI! Onlajn knjižara! Više od 40.000 naslova na srpskom jeziku! Kliknite na baner ispod i uplovite u carstvo knjiga!

 

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO: 

 

Majstori u Beču imaju velike razlike u ceni usluga po satu

Policija u Austriji: Programi za prepoznavanje lica sa video nadzora

Stanovi u Beču: Mali stanovi, novi trend stanovanja Bečlija?

Hauzmajstor u Beču: Povratak „starih dobrih hauzmajstora“

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava