Škole u Beču: Od septembra celodnevna nastava biće besplatna

10. juna 2020 u 16:27

Škole u Beču koje nude celodnevnu nastavu od nove školske godine 2020/2021, roditelji više neće morati da plaćaju 180 evra mesečno.

©PID/VOTAVA

U Odboru za obrazovanje u gradskoj skupštini Beča odobrena je odluka da gradske škole koje nude celodnevnu nastavu budu besplatne. Od septembra 2020. godine roditelji više neće plaćati celodnevnu nastavu kao do sada.

Bečke porodice time će biti rasterećene za oko 40 miliona evra godišnje. Trenutno roditelji plaćaju 180 evra mesečno za školu u kojoj se tokom čitavog dana smenjuju nastava, učenje i slobodne aktivnosti. Sa novom školskom godinom Grad Beč preuzima te troškove tako da će odlazak u 70 celodnevnih škola u Beču biti za sve đake besplatan.

Jedan mali izuzetak ipak postoji. Za brigu o deci posle 15:30 časova obračunavaće se 100 evra po semestru. Ukoliko roditelji za svoju decu u celodnevnim školama žele pored sadašnjeg besplatnog ručka još jednu užinu, to će se plaćati tri puta godišnje paušalno po 90 evra.

Kako je gradonačelnik Beča Mihael Ludvig najavio, godišnje bi trebalo da se gradi deset novih škola za celodnevnu nastavu.

Izvor: EurocomPr

 

Izgradnja devet novih obrazovnih kampusa

Grad Beč planira i izgradnju dodatnih škola i vrtića na različitim lokacijama u gradu. Pored devet edukativnih kampusa od kojih će svaki imati svoj vrtić i osnovnu školu, biće izgrađena i Zgrada stručnih škola kao i Institut za pedagogiku.

Svaki od obrazovnih kampusa u Beču, pod nazivom „Kampus plus“ (Campus Plus),  nudi dodatne sadržaje kao što su omladinski centar ili muzička škola, a planirano je da u svakom od njih boravi oko 1200 dece.

 

 

PROČITAJTE I NAJNOVIJE VESTI – NASLOVNA OVDE

 

NOVO U AUSTRIJI! Onlajn knjižara! Više od 40.000 naslova na srpskom jeziku! Kliknite na baner ispod i uplovite u carstvo knjiga!

 

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO: 

Svaki treći učenik u Austriji treba dodatnu pomoć u učenju

Početak školske godine: Bečke škole spremno dočekale oko 240.000 učenika

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava