Lepo vreme donosi i teška vremena za osobe koje pate od alergija

07.04.2020

Prelepo prolećno vreme koje je aktuelno ovih dana u Beču i cvetanje breze i drugih biljaka, donose i zdravstvene tegobe osobama koje imaju alergiju na polen.

(c) pixabay

Sa toplijim vremenom, nažalost, stižu i zdravstveni problemi poznati kao alergija na polenKada biljke cvetaju, veliki broj čestica polena se pomeša sa vazduhom i uzrokuje alergičnu reakciju na sluznicu disanih puteva i očiju. Najčešći oblik alergije je upravo alergija na polen, koja se još naziva i polenska kijavica. Obično počinje krajem marta i može trajati sve do kraja oktobra, a uzrokuje je polen drveća, trava i korova.

Po rečima stručnjaka Medicinskog fakulteta Beč (MedUni Vienna) vrhunac koncetracije polena dogodiće se ove nedelje, zbog cvetanja breza. Dodatno opterećenje u vazduhu doprineće i cvetanje graba. Ukrštene reakcije  breze i graba mogu izazvati iritaciju čak i kod ljudi koji su alergični na polen lešnika i crne jove (drvo iz porodice breza).

Savet: Zaštitne maske za usta i nos, koje se trenutno moraju nositi zbog Korona virusa, takođe pomažu kao zaštita kod alergija. Stručnjaci preporučuju da osobe koje pate od alergija na polen ove nedelje izbegavaju fizički zahtevne poslove na otvorenom.

U istočnom delu Austrije beli jasen je dostigao vrhunac cvetanja što može predstavljati veliki problem za osobe alergične na polen. Na zapadu zemlje i u podnožiju Alpa  cvetanje belog jasena je kasnije počelo, tako da se u ovom području tek očekuje visoka koncentaracija polena u vazduhu.

Kao što smo već naglasili,  maske na licu pružaju određenu zaštitu respiratornog trakta i mogu smanjiti količinu polena koji se udiše. Kad su oči u pitanju one se uspešno mogu zaštititi sunčanim naočarima. Šešir širokog oboda takođe pomaže u zaštiti od polena.

Po statistici, oko 16%  stanovništva u Austriji je alergičano na polene, a kijavica se kod njih obično javlja još u detinjstvu ili pubertetu.

 

 

Polen ambrozije

Polen ambrozije je jedan od najjačih prirodnih alergena, a sezona polinacije ambrozije traje od kraja jula, pa do kraja septembra. Druga polovina avgusta i septembar su posebno kritični za osobe koje pate od alergija. Više od 30.000 Bečlija je alergično na polen ambrozije, a gradske vlasti se trude da se svake godine izvrši brzo košenje i uništavanje biljaka ambrozije koje rastu ili cvetaju.

Cvetovi ambrozije sazrevaju i otpuštaju čak do milijardu čestica polena. Vrućina, vlaga i vetar doprinose širenju polena, koji  može putovati i preko 50 km.

 

PROČITAJTE I NAJNOVIJE VESTI – NASLOVNA OVDE

 

NOVO U AUSTRIJI! Onlajn knjižara! Više od 40.000 naslova na srpskom jeziku! Kliknite na baner ispod i uplovite u carstvo knjiga!

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO: 

 

Alergija na ubod pčele ili ose može biti opasna po život

Nova terapija u Beču protiv bolova u vratu, leđima ili krstima

Zaštitite se od krpelja u Austriji: Krpelj, mаli ubоd, vеlikа оpаsnоst

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava