Šta traže CRVENI, ZELENI i NEOS?

04. okt 2017 u 14:00

Crveni (Socijaldemokrati), Zeleni i NEOS su tri stranke čije vam predizborne programe predstavljamo u ovom tekstu. SPÖ i Zeleni imaju dosta dodirnih tačaka, ali će teško moći da vladaju u koaliciji, dok NEOS kao liberalna stranka zastupa prilično jedinstvena stanovišta.

Christian Kern, Ulrike Lunacek, Matthias Strolz

Socijaldemokratska partija Austrije (SPÖ) – ili popularnije Crveni – pred ove izbore je u teškom položaju. Dosadašnji koalicioni partner ÖVP je posle preuzimanja stranke od popularnog Sebastiana Kurza u svim ispitivanjima javnog mnenja na 1. mestu. Boj za drugu poziciju Crveni  moraju da vode protiv Plavih (FPÖ). Šef stranke, Kristijan Kern (Christian Kern), SPÖ je preuzeo od Wernera Faymanna prošle godine. Nedavno je izjavio da će u slučaju da SPÖ  ne osvoji prvo mesto preći u opoziciju. Ta izjava je naljutila neke partijske funkcionere, koji smatraju da njihova partija svakako treba da ostane na vlasti. Pošto je teško pretpostaviti da će to biti ponovo moguće sa ÖVP, ostaje im jedino FPÖ, protiv koje vlada negativno raspoloženje u delovima ove partije.

I ostale stranke s kojima bi ova nekada velika levičarska partija mogla da stupi u koaliciju prilično slabe. Zeleni su u ispitivanjima javnog mnenja spali na 5 do 7 posto. NEOS je tu u blizini, a Peter Pilz se sa svojom novom strankom tek bori da uđe u Parlament (4 posto važećih glasova).

Programske tačke SPÖ: porez na nasledstvo, oporezivanje koncerna, minimalac od 1.500 eura….

I socijaldemokrati zahtevaju smanjivanje poreza, ali oni smatraju da je to moguće samo između 3 do 5 milijardi eura. Konkurenti tvrde da je moguće uštedeti 12 ili 14 milijardi. Crveni taj novac žele da nadoknade tako što će se najzad početi da oporezuju veliki koncerni, koji godinama uživaju poreske privilegije. U Austriji je nedavno ukinut regres za negu starih lica (od sada ne moraju da plaćaju i od svog imetka). Kern taj novac želi da „uzme“ od koncerna i bogatih naslednika. Zahteva se uvođenje poreza na nasledstva viša od 1 milion eura, koja bi pogodila samo 1-2 posto najbogatijih Austrijanaca. To striktno odbijaju i ÖVP i FPÖ.

Traži se i uvođenje „minimalca“ od 1.500 eura (isto zahteva i Stracheova stranka) i povećanje dodatka za prekovremeni rad za osobe koje rade skraćeno. SPÖ želi da zakonski ograniči visinu plata za menadžere, koje su sada i do 50 puta veće od plate prosečnog radnika. Socijaldemokrati žele uvođenje prava na mesec dana „porodiljskog“ za očeve uz punu platu i državnu garanciju za isplatu alimentacija za decu, čiji je očevi ne plaćaju.

Vodeći kandidat SPÖ-a, Christian Kern Foto: Facebook SPÖ

Odgovarajući zakon je trebalo da bude usvojen pre izbora, ali sa ÖVP to nije bilo nije moguće. Obe stranke su tražile i izjednačavanje prava radnika i službenika. „Crni“ su, međutim, odbili da za taj zakon glasaju pre izbora, kako je to htela SPÖ. Kada se radi o izbeglicama, SPÖ se slaže da se moraju osigurati državne granice, iako joj je milije rešenje za celu EU. Oni koji ovde dođu moraju da se integrišu, država im pomaže od prvog dana. „Prave“ izbeglice su i dalje dobro došle, ali u kontrolisanom broju.

Država ubuduće treba da prima samo kvalifikovanu i potrebnu radnu snagu iz inostranstva. Za privredne izbeglice u Austriji nema mesta. SPÖ se zalaže za jednake šanse za svu decu. Zato već mnogo godina traži zajedničku osnovnu školu, koju ÖVP i FPÖ isto tako godinama odbijaju. Za šegrte socijaldemokrati traže veće plate i besplatno polaganje vozačkog tokom izučavanja zanata, a za penzionere povišenje penzija.

ZELENI su u mnogo čemu slični SPÖ-u

Ova stranka, koju vodi Ulrike Lunacek,  se zalaže za solidarno društvo i zaštitu klime, kao i otvaranje radnih mesta u toj oblasti. Zeleni se dalje zauzimaju za osnovna i ljudska prava i realizaciju potpune ravnopravnosti žena i muškaraca. Jedan njihov važni zahtev je i uvođenje „braka za sve“ (znači i za istopolne parove), što podržava i SPÖ. Stranka Zelenih traži više poreze za firme koje ugrožavaju klimu, a smanjivanje kod ostalih. Posebno je primamljiv zahtev da se uvede jeftina kartu za prevoz po celoj Austriji.  Model: 1 euro/dan za 1 pokrajinu, kao sada u Beču, a 3 eura na dan za Austriju). Kao i Crveni, i Zeleni traže zakonsko ograničavanje visine stanarine i više penzije.

Vodeća kandidatkinja zelenih (Die Grünen), Ulrike Lunacek Foto: Facebook Die Grünen

Dalje se zahteva zatvaranje poreskih oaza po Evropi. Stranci je posebno važno da muškarci i žene budu isto plaćeni i da ima što više celodnevnih ustanova za brigu o deci. I to je jedan od zahteva socijaldemokrata. Zeleni želi zakonsko uvođenje kvota za žene u upravnim odborima velikih firmi. Kada je reč o izbeglicama, ova partija se zalažu za EU-rešenje i dalju otvorenost Austrije za njihovo prihvatanje.

 

NEOS za radikalno „preuređenje“ Austrije

Stranka NEOS i njen šef Matias Štrolc (Matthias Strolz) takođe zahteva poresko rasterećenje u iznosu od 9 milijardi eura. Smanjivanje subvencija za partije za 50% poreske stope na ispod 40 posto su takođe programske tačke stranke. Dalje se navodi uvođenje fleksibilnog penzionog sistema i spajanje svih zavoda za osiguranje u jedan, kao i razgrađivanje birokratije. Važan zahtev ove partije je autonomija škola u svakom smislu, kao preduslov za bolje obrazovanje dece. NEOS želi kao i FPÖ da ukine „obavezno članstvo“ u komorama (Radničkoj i Privrednoj). Ova stranka smatra da se treba uvesti fleksibilni godišnji konto radnog vremena. Kada je reč o migraciji, NEOS hoće da se molbe za azil rešavaju za najduže 6 meseci, da izbegliche imaju obavezu boravka na istom mestu i da se odbijeni odmah vraćaju u svoje zemlje. Ali to traže uglavnom i sve ostale stranke. NEOS je generalno za slobodu, preduzimački duh i protiv državne kontrole i regulacije.

Vodeći kandidat Neosa, Matthias Strolz Foto: Facebook Neos

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava