Dejan Cukić u Beču: „Muzička razglednica” i predavanje o “ex YU rock” muzici

07. mar 2019 u 11:16

"Muzička razglednica” je multimedijalni događaj koji će predstaviti Dejan Cukić u vidu koncerta i predavanje o fenomenu poznatom kao “ex YU rock”, neuništivoj snazi muzike koja je nadživela svoju matičnu državu i još uvek spaja ljude svih generacija sa područja bivše Jugoslavije.

(c) Borislav Pesic

Dejan Cukić je jedan od retkih muzičara koji ima moć da verodostojno ispriča autentične priče iz zlatnog doba popularne muzike balkanskih prostora, i da to istovremeno ilustruje ubedljivim izvođenjima pesama, kako iz sopstvenog bogatog repertoara, tako i iz čitavog muzičkog nasleđa druge polovine dvadesetog veka.

Program „Muzičke razglednice” koncipiran je tako da se prepliću akustična izvođenja pesama iz Dejanove karijere, od prvih radova sa grupom Bulevar, preko hitova Bajage i Instruktora do njegove solističke faze i numera koje ilustruju određene muzičke periode bivše Jugoslavije.

Drugi deo programa zamišljen je kao svojevrsno muzičko putovanje koje počinje sa pedestim godina prošlog veka i prepevima stranih hitova, kao i prvim radovima domaćih autora.

Muzičko putovanje kroz  šezdesete i  vreme festivala zabavne muzike i prvih rok grupa je takođe deo programa koji će biti izveden u Beču.

Sedamdesete godine donele su eksploziju rok muzike iz tri velika centra: Beograda, Zagreba i Sarajeva. Ovo doba biće ilustrovano pesmama najistaknutijih izvođača ovog perioda i pričama o nastanku bendova i njihovih hitova.

Dolaskom osamdesetih muzičkom scenom je zavladao novi talas u kome je Dejan Cukić bio direktan učesnik i savremenik najznačajnijih autora čije će numere tom prilikom izvesti. Ironično, vrhunac popularnosti rok muzika bivše Jugoslavije doživela je pred sam njen raspad. Dejan će podsetiti bečku publiku  i na neke od najtiražnijih izvođača tog vremena.

“Marina”, “Zvižduk u osam”, “Ono sve što znaš o meni”, “Tajna veza”, “Daire”, “Ona se budi”, “A šta da radim”, “442 do Beograda”, “Za milion godina”, “Kada padne noć”, “Julija”, “Letnje kiše”, “Mokre ulice”, biće samo neke od pesama koje će publika u Beču imati priliku da čuje.

Paralelno sa muzičkom karijerom, svih ovih godina tekla je i Cukićeva posvećenost pisanju o muzici. Poslednjih desetak godina Dejan se takođe bavi publicistikom i prevođenjem sa engleskog jezika. Objavio je knjige “Muzika je najbolja” (biografija Frenka Zape), “The Rolling Stones –  uputstvo za upotrebu” i “45 obrtaja –  priče o pesmama”.

Poslednji naslov označio je i početak saradnje sa izdavačkom kućom Laguna za koju je Dejan Cukić uradio prevode autobiografija Erika Kleptona, Kita Ričardsa, Bilija Ajdola i Brusa Springstina, kao i biografije Dejvida Bouvija, Mika Džegera, sastava Led Zeppelin, Depeche Mode, The Beatles, Pink Floyd i Queen.

Kad: Četvrtak 4. april 2019. sa početkom u 19:30h

Gde: Akzent teatar STUDIO

Adresa: Theresianumgasse 18, 1040 Wien

Ulaznice se mogu kupiti po ceni od 22 evra ( večernja kasa 25 €)  na blagajni  ili on- lajn na zvaničnoj internet stranici Akzent teatra.

Adresa: Theresianumgasse 18, 1040 Wien

Detaljnije informacije putem broja  telefona 01/501 65 33 06

Organizator: Srpski kulturni forum 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava