Koncert Hora Radio-televizije Srbije u Beču

05. juna 2018 u 08:36

U sklopu desetodnevne evropske turneje Hor Radio televizije Srbije (RTS) održaće koncert u Beču 8. juna 2018. u Hramu Rođenja Presvete Bogorodice u 16. bečkom okrugu, a na programu su remek-dela srpske i ruske muzičke baštine komponovane u drugoj polovini 19. i prvoj polovini 20. veka.

Hor Radio-televizije Srbije, tokom više od od sedam decenija postojanja i pod rukovodstvom najeminentnijih dirigenata, predstavlja najreprezentativniji horski ansambl u Srbiji, koji kontinuirano neguje srpsku horsku i vokalno-instrumentalnu muziku, kao i veoma široki repertoar dela iz svetske muzičke baštine.

Od 2005. godine se na mestu šefa dirigenta nalazi maestro Bojan Suđić, koji deluje i kao izvršni i umetnički direktor Muzičke produkcije RTS, uz mesto redovnog profesora dirigovanja i orkestra na FMU u Beogradu. Nastupao je sa nekim od najznačajnijih svetskih orkestara i solista, a nalazio se na mestu prvog dirigenta Kraljevske opere u Stokholmu pre povratka u Srbiju i preuzimanja sadašnjih funkcija.

 

Evropska turneja: Koncert u Beču 8. juna

Na svojoj desetodnevnoj turneji po Italiji, Švajcarskoj, Nemačkoj i Austriji Hor Radio-televizije Srbije (RTS), predvođen dirigentom Bojanom Suđićem, održaće koncert u Beču u petak 8. juna 2018. u Hramu Rođenja Presvete Bogorodice u 16. bečkom okrugu (Neulerchenfelder Straße 47, 1160 Wien). Koncert počinje u 19:00 časova i ulaz je besplatan. Facebook događaj „Koncert Hora Radio-televizije Srbije u Beču“. 

Na programu su dela romantičara Kornelija Stankovića, Stevana Mokranjca, Sergeja Rahmanjinova, Stevana Hristića i Marka Tajčevića koja su nastajala u vremenskom rasponu dužem
od stotinu godina. To pruža priliku da se sagledaju putevi razvoja pravoslavne duhovne muzike i upoznaju dve kompleksne Mokranjčeve rukoveti iz ranog perioda stvaralaštva u vrhunskom tumačenju jedinstvenog profesionalnog horskog ansambla u Srbiji, Hora RTS.

Program:

Kornelije Stanković (1831–1865): Iz Osmoglasnika
Stevan Hristić: (1885–1958): Svjati Bože, iz Opela
Marko Tajčević (1900–1984): Vospojte
Stevan St. Mokranjac (1856–1914): Njest Svjat, iz Opela
Stevan St. Mokranjac: Heruvimska pesma, iz Liturgije,
Sergej Rahmanjinov (1873–1943): Bogorodice djevoiz Svenoćnog bdenja
Sergej Rahmanjinov: Blagosloven jesi Gospodiiz Svenoćnog bdenja
Stevan St. Mokranjac: Treća rukovet
Stevan St. Mokranjac: Peta rukovet

Stevan Mokranjac je svojim stvaralaštvom postavio temelje razvoju nacionalne tradicije u srpskoj muzici. Njegova dela su stalna inspiracija i Horu RTS i maestru Suđiću. Oni u njima otkrivaju novi potencijal i na drugačiji, savremen način tumače njihov muzički sadržaj potvrđujući njihov kreativni potencijal i raskrivajući novu lepotu te besmrtne muzike.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava