Potrebni lekari: Za koju godinu Austrija se suočava s manjkom medicinskog osoblja

04. jan 2019 u 11:56

Lekarska komora procenjuje da je srednjoročno gledano godišnje neophodno 938 lekara koji bi zamenili one koji idu u penziju.

(c)pixbay

U Austriji ima, prema podacima Lekarske komore Austrije,  ima 18.287 lekara koji poseduju svoju privatnu ordinaciju ili rade sa drugim lekarima u zajedničkim ordinacijama. Ali, njihova starosna struktura je nepovoljna, tako da će za 10 godina 48% tih lekara biti u starosnoj dobi kada mogu da idu u penziju. Lekarska komora procenjuje da je srednjoročno gledano godišnje neophodno 938 lekara koji bi zamenili one koji idu u penziju.

Malo studenata medicine ostaju da rade kao lekari u Asutriji

Podatak je utoliko dramatičniji, jer medicinski fakulteti u Austriji neće biti u stanju da osposobe toliko lekara koliko je potrebno da se barem zamene oni koji odlaze u penziju, a o novim mestima za lekare i da ne govorimo

Na javnim austrijskim medicinskim univerzitetima 2017. godine je bilo 1.665 apsolvenata medicine, ali tek svaki drugi od njih će raditi kao lekar u Austriji, mnogi odlaze na rad u Nemačku, Švajcarsku i druge zemlje.

Pri tom treba imati u vidu i činjenicu da broj stanovnika u Austriji raste , a povećava se i prosečna životna dob, što sve iziskuje veći broj lekara.

Situacija je još dramatičnija kod lekara specijalista od kojih bi za deset godina njih čak 60% trebalo da ode u penziju.

 

Traže se bolje plate i uslovi rada

Lekarska komora traži ne samo bolje plate za lekare već pre svega  i bolje uslove za njihov rad. Problemi su sve očitiji u unutrašnjosti. Zato komora predlaže stipendije za lekare koji će kasnije raditi u manjim mestima i selima, kao i raditi određeno vreme u bolnicama. Neki regioni u  unutrašnjosti pokušavaju da privuku lekare i dodatnim benificijama.

Zato bi se, kao o kratkoročnoj meri, moglo razmišljati o povećanju starosne granice na 70 godina za lekare koji rade na osnovu ugovora sa bolesničkim blagajnama.

A nije isključeno da će se šire otvoriti i vrata za lekare iz inostranstva, pa i za one iz naših krajeva.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava