Dunavski kanal: Omiljeno mesto za odmor i opuštanje Bečlija

13. maja 2018 u 00:05

Sunčevi zraci na (još bledoj) koži i tiha buka brodskih motora u daljini. Više od toga nije potrebno za odmor i opuštanje. A za hladan špricer ili pivo pobrinuće se brojni lokali na Dunavskom kanalu.

Strandbar Herrmann – © WienTourismus/Christian Stemper

Bečki Dunavski kanal

Današnji bečki Dunavski kanal je u srednjem veku, zapravo,  bio glavni rukavac Dunava. Na njegovoj jugozapadnoj obali, jednoj uzvišenoj terasi, bez opasnosti od poplava, razvio se grad Beč.
U drugoj polovini 19. veka Dunav je dobio svoj novi tok, a 1875. godine Dunavski kanal je postao odvojena vodena površina koja, zapravo, izvire iz Dunava u Nusdorfu, na granici između 19. i 20. bečkog becirka i ponovo se uliva u Dunav južno od Beča, kod luke Albern, na granici između 2. i 11. bečkog becirka. Na oba kraja kanala nalaze se prevodnice tako da u njega mogu da uplovljavaju izletnički brodovi. Kanal je dugačak 17,3 km, širok 70 m, a dubok od 3 do 4 m .

Donaukanal Franz-Josefs-Kai, Wien, 1900

 

Letnje sastajalište za zabavu

Na Dunavskom kanalu su već pred kraj 19. veka postojala letnja kupališta u vidu drvenih brodova za kupanje, u kojima se u vodu ulazilo u jednom delu koji je bio okružen kabinama za presvlačenje, što je kupače štitilo od znatiželjnih pogleda sa obale. Zbog svog centralnog položaja Dunavski kanal se poslednjih godina, zahvaljujući brojnim infrastrukturnim projektima, sve više razvija u areal za odmor i korišćenje slobodnog vremena.

 

Sa obe strane dunavskog kanala postoje pešačke i biciklističke staze i brojna mesta na kojima se na klupama ili u travi može uživati u suncu. Postoji i više mesta na kojima je nasut pesak, tako da Bečlije i njihovi gosti, ležeći na „ligeštulu“ u samoj blizini vode, mogu za trenutak da zaborave na stresnu svakodnevicu.

Tel Aviv Beach – Wien

Na plaži Tel Aviv Beach gosti se mogu opustiti na pesku, dopremljenom iz Izraela. Oni koji ne žele da se odmaraju samo u sedećem ili ležećem položaju, mogu da se bave sportom na delu kanala koji se zove Adria Wien, u visini mosta Salztorbrücke.

Adria Wien

Gosti  na Dunavskom kanalu provode vreme ne samo danju , već i  čitavu noć,  a na raspolaganju su im i  brod za kupanje Badeschiff, kafić Strandbar Hermann koji svakog dana nudi mogućnost za odmor i opuštanje i koji je britanski časopis „Conde Nast Traveller“ proglasio za drugi najbolji kafić na svetu.

Dunavski kanal postao je sinonim za rekreaciju,  barove, koktele i ležaljke. Zbog toga, britanski časopis „Guardian“, bečku urbanu plažu opisuje kao „nenadmašivu kombinaciju“.

PROČITAJTE JOŠ I OVO: 

Sa Dunav kanala brodom Twin City Liner u Bratislavu

Sa Dunav kanala izlet brodom do bečke džungle Lobau 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava