Partije koje kandiduju na izborima

04. okt 2017 u 11:15

Partije koje su uspele da se kandiduju za izbore na saveznom nivou su za austrijske prilike i veličinu zemlje vrlo brojne i raznovrsne. Postoji nekoliko većih (SPÖ, ÖVP i FPÖ) kojima se daju najbolje šanse na izborima (između 25 i 35 posto glasova). Pored njih, u trci je još nekoliko malih partija, za koje se predviđa da bi mogle da uđu u sledeći saziv Austrijskog parlamenta. Stranke NEOS i Zeleni su i do sada bile u Parlamentu, a moguć je i ulazak nove partije pod nazivom „Liste Pilz“. Nju predvodi nekadašnji „Zeleni“, dr Peter Pilz, koji je osnovao ove godine pošto je napustio svoju staru stranku.

Na izbornim listama svih partija nalazi se ukupno 2.047 kandidata. Pored glasa svojoj stranci, birač još i svakom od tih kandidata može da dodeli i tzv. glas prednosti (Vorzugsstimme). Preduslov je da on pripada onoj partiji za koju je i inače glasao i da njegovo ime ili broj pravilno upiše u izborni listić,

Navodimo popis stranaka koje kandiduju za ulazak u Parlament po alfabetu, sa skraćenicima i punim službenim nazivima i imenima glavnih kandidata stranaka onako kako stoje na glasačkom listiću.

 1. CPÖHrišćanska stranka Austrije/Christliche Partei Österreichs
 2. EUAUS: Za Austriju, zaustavljanje doseljavanja stranaca, zaštitu granica, neutralnost i istupanje iz EU/Für Österreich, Zuwanderungsstopp, Grenzschutz, Neutralität, EU-Austritt (Marschall Robert)
 3. FLÖ: Slobodna lista Austrije & Lista dr Karl Schnell/Freie Liste Österreich & FPS Liste Dr. Karl Schnell (Rosenkranz Barbara)
 4. FPÖ: Slobodarska stranka Austrije, „Plavi“/Freiheitliche Partei Österreichs (Strache Heinz Christian)
 5. GILT: /Lista Roland Düringer – Moj glas važi/Liste Roland Düringer – Meine Stimme Gilt (Lassi Günther)
 6. Grüne: Zeleni – Zelena alternativa/Die Grünen – Die Grüne Alternative (Ulrike Lunatschek)
 7. KPÖ-PLUS: Komunistička partija Austrije i platforma PLUS – otvorena lista/ Kommunistische Partei Österreichs und Plattform PLUS – offene Liste (Miroslav Messner)
 8. ÖVP: Lista Sebastian Kurz – Nova narodna stranka/Liste Sebastian Kurz – Die neue Volkspartei (Kurz Sebastian)
 9. M: Muška partija – za fer zajedništvo/Männerpartei – für ein faires Miteinander (Hausbichler Hannes)
 10. NBZ: Novi pokret za budućnost/Neue Bewegung für die Zukunft
 11. NEOS: Nova Austrija zajedno s Irmgard Griss, građankama i građanima za slobodu i odgovornost, Matthias Strolz/ Das Neue Österreich gemeinsam mit Irmgard Griss, Bürgerinnen und Bürger für Freiheit und Verantwortung (Strolz Matthias)
 12. ODP: Beskućnici u politici (Stranka beskućnika)/Obdachlose in der Politik (Obachlosenpartei)
 13. Pilz: Lista Peter Pilz / Liste Peter Pilz (Pilz Peter)
 14. SLP: Socijalistička levičarska partija/Sozialistische LinksPartei (Klabacher Florian)
 15. SPÖ: Socijaldemokratska stranka Austrije / Sozialdemokratische Partei Österreichs (Kern Christian)
 16. Weiße: Beli – Pravo potiče od naroda. Svi odlučujemo o Austriji. Narodni pokret/Die Weissen – Das Recht geht vom Volk aus. Wir alle entscheiden in Österreich. Die Volksbewegung (Heydarfadai Isabella)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava