Novo radno vreme u Austriji: 12 sati dnevno i nedelja od 4 radna dana

19. juna 2018 u 09:01

Novo radno vreme u Austriji: Austrijska Vlada je donela odluku po kojoj će nedeljno radno vreme ostati 40 sati ali je  zakonom dozvoljen rad i do 12 sati dnevno. 

Austrijska Vlada je donela odluku po kojoj će nedeljno radno vreme ostati 40 sati (dnevno 8 sati), ali je  zakonom dozvoljen rad i do 12 sati dnevno.  Novi model predviđa da prosečno nedeljno radno vreme, kao i do sada, ne sme prekoračiti 48 sati, ali u posebnim slučajevima nedeljna gornja granica može biti do 50 sati.

Istovremeno, nova zakonska regulativa omogućava radni dan od 12 sati i nedelju od četiri radna dana. Zaposleni, u slučaju povećanja radnih sati, imaju pravo da to odbiju iz ličnih razloga, na primer zbog obaveze prema deci.

Zapravo, omogućeno je da se  „drugačije rasporedi“ radno vreme, a 12 sati rada nije pravilo, nego “samo” zakonska mogućnost. Prilikom obračuna,  sati koji prelaze dozvoljeno dnevno radno vreme neće prelaziti u dodatke za prekovremene sate. Zaposleni mogu birati da li će prekovremene sate upisati kao slobodne dane ili tražiti da im se oni isplate.

Prema novom modelu, maksimalno četiri puta u godini, ali ne u četiri uzastopna vikenda, moguće je zaposlenima naložiti rad za vikend ili praznike.

Vlada je istakla da su nova pravila prilagođavanje modernim uslovima života, ali koja stvaraju i mogućnost za produženi vikend, te i za preduzetnika da pokrije proizvodnju u vreme kada postoji velika potražnja.

Prema računici austrijske vlade, na primer, ako jedan kuvar ili konobar u restoranu radi tokom dve subote po 11 sati, imaće osam prekovremenih sati, što znači da će dobiti jedan slobodan dan.

Gde se u svetu najviše radi

Istraživanje OECD-a utvrdilo je da prosečan Meksikanac radi 2.255 sati godišnje, odnosno oko 43 sata nedeljno. U Evropi, najdužu radnu satnicu imaju Grci, koji rade prosečno 2.035 sati godišnje.

Nemci u radu potroše skromna 1.363 sata godišnje, što je skoro za trećinu manje nego u Meksiku. I u Sjedinjenim Državama satnica je znatno manja nego u Meksiku, jer Amerikanci u proseku provedu 1.783 sata na poslu.

Sa druge strane, u Južnoj Koreji radni dan duže traje zbog želje da se ojača ekonomski rast.

Kad je reč o Japancima, u svetu poznatim kao velikim radnicima, izgleda da ipak rade ispod proseka OECD-a. Uprkos tome što je reč o prekomernom radu, prosečan japanski radnik radi 1.713 sati godišnje.

Holanđani, Francuzi i Danci takođe rade u proseku manje od 1.500 sati godišnje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava