Austrijske železnice modernizuju vozove do 2023. godine

25.05.2022

Austrijske železnice (ÖBB) su pokrenule projekt obnove voznog parka za lokalni i regionalni saobraćaj.

Foto © ÖBB

Programom DOSTO 2019. godine Austrijske železnice (ÖBB) su pokrenule projekt obnove voznog parka za lokalni i regionalni saobraćaj. Planirana je optimizacija 100 dvospratnih vozova na nivo komfornog voza – cityjeta. Do maja ove godine u promet je ukjučeno već 12 garnitura novih vozova u međuregionalni putnički prevoz između Beča i Donje Austrije.

Troškovi obnove iznose 90 miliona eura. Pored povećane udobnosti, veliku ulogu igraju i najviši standardi sigurnosti i funkcionalnosti. Cilj modernizacije je privući još veći broj putnika, pre svega onih koji svakodnevno vozom putuju na posao.

“Koristeći železnički saobraćaj građani istovremeno doprinose ekološkoj mobilnosti. Stoga smo se odlučili  danarednih godina proširimo železnički saobraćaj kako unutar tako i izvan grada, što predstavlja važan korak u pravcu klimatske neutralnosti”, naglašava Peter Hanke, član bečke vlade iz resora za finansije, privredu, rad, internacionalne odnose i javna preduzeća.

Putnicima se nudi moderan enterijer, udobna sedišta, klima i grejanje. Za regionalni saobraćaj Beč – Donja Austrija na raspolaganju stoji ukupno 100 vozova sa po 550 sedećih mesta po vozu. U svakom srednjem vagonu modernizovanog dvospratnog voza predviđen je i višenamenski prostor za bicikla, dečja kolica i prtljag, dok se jedistvene zone odmora nalaze na drugom spratu prvog vagona. Korišćenje Wi-Fi-ja je besplatno.

 

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO:

 

Novo: Iz Beča još lakše vozom do Salzburga i usputnih gradova

Gastarbajteri u Beču: Inicijativa za podizanje spomenika gastarbajterima

 

PROČITAJTE I NAJNOVIJE VESTI – NASLOVNA OVDE

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava