Jezera u Austriji: Kvalitet vode ponovo „odličan“

30. maja 2018 u 08:52

Većina jezera u Austriji je toliko čista da se iz njih može piti. Ali usled brojnih razloga postoji i mogućnost zagađenja vode, tako da se dugi niz godina na nivou Evropske Unije vrše brojna ispitivanja. Austrija je i ove godine na samom vrhu sa još nekoliko zemalja. 

Austrija nema more, ali to nikako ne znači da nema veličanstvene pejzaže koji uključuju vodu. Jezera u Austriji su brojna, i veoma su popularna i među lokalnim stanovništvom i među stranim turistima. Osim uživanje u pejzažima, kupanje u jezerima je pod obavezno, a kvalitet vode garantuje potpun i bezbrižan odmor.

Kao i prethodne godine, voda u austrijskim jezerima je u poslednjim ispitivanjima dobila ocenu „odlična“ (“exzellent”) što je najviši mogući stepen. Čak  95,1 % jezera u Austriji dobilo je najvišu ocenu, a ostatak je ocenjeno kao „zadovoljavajuća“. Nijedno austrijsko jezero za kupanje nije ocenjeno  kao „loše“, a u ispitivanju je uključeno blizu 300 jezera. U poređenju sa jezerima u ostalim zemljama, Austrija se nalazi na samom vrhu sa još nekoliko zemalja.  „Odličan  kvalitet“ vode za kupanje imaju  još i jezera u Luksemburgu (100 %), Malti (98,9 %), Kipru (97,3 %) i Grčkoj (95,9 %).

Kvalitet vode u jezeru Neusiedl  bolji je iz godinu u godinu

Vode za kupanje u jezerima Neusiedler See i Zicksee u poslednjem izveštaju su dobile ocenu „zadovoljava“, što veoma raduje mnoge jer su  oba jezera u 2013. godini imala „lošu“ ocenu.  Takođe, jezero Neusiedler See  je prošle godine imalo nekoliko dana zabranu kupanja zbog pronađenih bakterija. Međutim to u poslednjim izveštajima nije potvrđeno.

Čarobna austrijska jezera

Kada nastupi leto, Austrija zasja s posebnim blagom: preko 2.000 jezera u najljepšoj prirodi privlače ljubitelje vodenih sportova isto kao i one koji traže mir i relaksaciju. Njihove temperature sežu od toplih za kupanje do osvežavajućih.

Postoje jezera u Austriji koja su poznata i daleko izvan granica države. Na primer, na jezeru Wörthersee  svakog leta sastaje se  i odmara jetset-elita, a Neusiedlersee privlači mlade koji vole jedrenje i surfanje. Oni koji više vole mir,  mogu pronaći mnogobrojna idilična prirodna jezera za kupanje.

Neusiedlersee (c) Stadt Wien

Letnju svežinu, pruža jezero Wolfgangsee. Unutar divne austrijske regije Salzkammergut ovo jezero važi za prirodan bazen s impresivnim pogledom. U petnaestak očuvanih kupališta oko jezera može se plivati, sunčati ili jednostavno odmarati. Temperatura kristalno čiste vode tokom leta, u proseku, iznosi oko 24 stepena. Ukoliko neko više voli  aktivan odmor, na jezeru se može i roniti (jezero je duboko do 114 metara), jedriti, surfati ili pri Tube-Riding-u „jahati“ na talasima.

Većina jezera u Austriji toliko su čista da se iz njih može čak i piti voda. To se posebno dobro vidi na tirolskom jezeru Achensee. Između brda Karwendel i Rofan smaragdno zelene boje, blista najveće alpsko jezero Tirola. Ovo jezero , slično fjordu, pristupačno je svima sa svih strana i sa svojih 19 stepeni temperature vode poznato je sa svojim kupalištima u Ebenu i Pertisau-u.

Daleko od užurbane svakidašnjice, u parku „Großes Walsertal“ nalazi se  jezero Seewaldsee. Okruženo travnjacima, ovo malo jezero se nalazi  na rubu jedne šume, tako mirno, kako samo jedno Alpsko jezero može biti. Zbog činjenice da se jezero nalazi na visini od 1200 metara ono zbog ograničenog dovoda vode ima neobično povoljnu temperaturu koja mami kupače.

Ostala čarobna  jezera u Austriji

Lunzer-See: Idealan za plivanje, sunčanje i odmaranje. Od 2004. je mesto i kulisa jednog  kulturnog festivala, DieWellenklænge.

Irrsee: Moorsee, udaljen samo 30 km od Salzburga. Temperatura vode doseže leti do 27°.

Weiermoarteich: Romatičan položaj unutar Seckauerskih alpa, negovani travnjaci za sunčanje i novo uređeno ostrvo.

I naravno, nabrajanju nema kraja. Bez obzira na to da li želite da uživate u fantastičnim vidicima ili biste da se bućnete u vodu u senci Alpa, bilo koje austrijsko jezero da izaberete, vaš izbor je fantastičan.

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava