Besplatni preventivni pregled za odrasle u Austriji

31. jan 2018 u 10:00

Često čujete konstataciju "Zdravlje je najvažnije". Međutim, mnogo je onih koji se neodgovorno ponašaju i često zanemaruju svoje zdravlje. Ono što bar možete uraditi je da odete na besplatni godišnji preventivni pregled na koji svaki osiguranik u Austriji ima pravo.

Redovne kontrole opšteg zdravstevnog stanja doprinose ranom otkrivanju oboljenja. Blagovremena terapija ili promena navika mogu da spreče razvoj teških oboljenja. Tako je, na primer, moguće na vreme otkriti masnoću u krvi ili visok krvni pritisak koji se onda mogu smanjiti ili čak otkloniti uz više kretanja i zdraviju ishranu.

Gde i kako se obavlja preventivni pregled?

Preventivni pregled za zdrave osobe (Vorsorgeuntersuchung) je besplatan i jednom godišnje može da ga obavi svaka osoba starija od 18 godina koja ima prebivalište u Austriji. Osim toga postoje i specijalni pregledi (snimanje dojki-mamografija i snimanje debelog creva radi ranog otkrivanja raka) koji se nude kod specijalista i u posebnim ambulantama za određene starosne ili ciljne grupe.

Kako izgleda preventivni pregled?

Čitav pregled traje samo jedan sat i obavlja se u dva termina. Potrebno je, naravno, poneti svoju e-card.

  • Prvog dana se s praznim stomakom (12 sati pre davanja krvi ne sme da se jede, a po mogućnosti ni pije osim malo vode ili nezaslađenog čaka) daju krvi i mokraća. Tom prilikom se ugovara termin za pregled i razgovor o nalazima.
  • Drugi termin je posvećen konkretnom pregledu koji se sastoji od:

Analize rezultata krvi: šećer, masnoće, funkcije bubrega, jetre, krvna slika. Analiza mokraće pruža informacije o funkciji bubrega, mogućim zapaljenjima, a mere se belančevine, glukoza, nitrit, leukociti itd.

Lekar pomoću upitnika može da stekne sliku o zdravstvenom stanju pacijenta (anamneza). Na osnovu analize stolice mogu se otkriti poremećaji u želucu i crevima. Zatim se određuje tzv. Body Mass Index (poređenje visine sa težinom) koji može da uputi na oboljenja srca i krvnih sudova. Dalje se proverava funkcija pluća, a radi se i EKG kako bi se napravila dijagnoza funkcije srca.

Pregled obuhvata: pregled kože, slušanje srca, pluća i trbuha, kao i njegovo opipavanje, proveru funkcije kičme i zglobova, statusa krvnih sudova, prostate kod muškaraca, usne duplje radi eventualnog otkrivanja parodontoze. Obavezno je, naravno, i merenje pritiska, a proverava se i sluh. Žene na lični zahtev mogu da dobiju i ginekološki pregled sa uzimanjem brisa.

Pregledi se obavljaju:

Zakazivanje termina za sve centre putem telefona: 0800 501 522

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava