U Beču izabran novi predsednik Zajednice srpskih klubova

22. nov 2019 u 00:02

Zajednica srpskih klubova u Beču je na nedavno održanoj skupštini izglasala da Luka Marković bude novi predsednik, a na prvoj radnoj sednici izabrano je i novo predsedništvo i uprava.

(c) pixabay

Zajednica srpskih klubova u Beču, koja je krovna organizacija srpskih udruženja u glavnom gradu Austrije, dobila je novog predsednika i novo predsedništvo i upravu.

Na godišnjoj skupštini, održanoj 10. novembra 2019. godine, dosadašnja uprava je izglasala da Luka Marković bude novi predsednik Zajednice srpskih klubova u Beču.
Za Luku Markovića, koga je za ovu funkciju predložio Klub privrednika, glasalo je 10 klubova.

Foto: Luka Marković, novi predsednik Zajednice srpskih klubova u Beču

Tim izborom, prestao je mandat odlazećeg predsednika Borislava Kapetanovića, koji je podneo ostavku na funkciji predsednika, pre isteka mandata.

U naredne dve godine Luka Marković će predsedavati Zajednicom srpskih klubova u Beču koja trenutno broji 12 klubova, a uskoro će se razmotriti i prijem još nekoliko klubova.
Za razliku od ranijih izbornih Skupština, ovog puta izabran je samo predsednik, ali ne i predsedništvo.

Odmah posle izbora, uveden je novi način izbora predsedništva, i to na osnovu predloga kandidata, koje je odabrao Marković.

 

Prva radna sednica i izbor novog predsedništva

Na prvoj radnoj sednici koja je održana 18. novembra, izabrano je novo predsedništvo i uprava Zajednice srpskih klubova u Beču.
Funkciju potpredsednika vršiće Saša Božinović, Jagoda Dekić i Aleksandar Stanković, sekretar i zamenik sekretara su Vesna Dimitrijević i Dejan Didić, a blagajnik i zamenik Radmila Maksimović i Dragan Kračunović. U upravi je još pet članova iz klubova Zajednice.

Zajednica srpskih klubova u Beču je proširena i sa osam novih sekcija koje će se baviti određenim temama.
Sekciju za kulturu i umetnost vodi Saša Božinović, sekciju za omladinu i sport Aleksandar Stanković, sekciju za društvene i javne odnose Vesna Dimitrijević, sekciju za administrativne odnose Boris Drinić, sekciju za žene i porodicu Jagoda Dekić.

Sekciju za privredne aktivnosti vodiće Neško Čestić iz Udruženja srpskih privrednika.
Obrazovna sekcija biće zadužena za srpski jezik, veronauku i integraciju, a s obzirom na to da su ovo veoma važne teme, novi predsednik još razmatra ko će voditi ovaj tim.

Za humanitarni i socijalni odbor ima predlog, ali još uvek nije odlučeno ko će voditi humaniratne aktivnosti Zajednice.

Članovi novog predsedništva su jednoglasno podržali plan i program rada novoizabranog predsednika Zajednice, a podeljene funkcije i zaduženja uskoro će zaživeti.

Novi predsednik, Luka Marković zahvalio se na ukazanom poverenju i dobijenom mandatu, sa nadom da će uz konstruktivan rad biti uspešno dostignut svaki od postavljenih ciljeva.

“ Stvaranje pozitivne atmosfere oko i unutar Zajednice je moj prvi cilj. Neophodno je da iskorenimo lične interese jer moramo da budemo ujedinjeni u zajedničkim interesima.
To su pre svega očuvanje nacionalnog srpskog identiteta i srpskog jezika i kulture, kao i još bolja saradnja sa institucijama u matici i Austriji“, izjavio je Marković.

Dogovoreno je i da će udruženja, članice Zajednice srpskih klubova, usko sarađivati oko zajedničkih manifestacija, kao i manifestacija klubova, a sudeći po najavama, Zajednicu očekuje još jedna godina sa brojnim projektima i aktivnostima.

 

PROČITAJTE  NAJNOVIJE VESTI  OVDE

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO:

Dijaspora.TV: Srpska udruženja iz Beča i Uprava za dijasporu

Srbija kroz pesmu i igru: „Lola“ i „Mokranjac“ održali koncert u Beču

Kuća sloge i jedinstva: Otvoreno Udruženje Srba u Austriji

Dijaspora u matici: Zаhvаlnice zа devetoro pаtriotа iz dijaspore

Dokumentarni film o bečkom klubu „Jedinstvo“ na televiziji OKTO

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava