Obrazovni projekat grada Beča za devojke između 11 i 16 godina

25. apr 2018 u 00:27

I ove godine mlade devojke u Beču mogu da posete neko bečko preduzeće kako bi se informisale o mogućnostima obrazovanja za neko od brojnih zanimanja. Ovogodišnji dan ćerki počinje 26. aprila, a devojke se mogu prijaviti za ovaj projekt grada Beča, od 12. februara.

(c) Töchtertag

Dan ćerki omogućava devojkama da jedan dan provedu u nekom preduzeću i da se upoznaju sa procesom rada. Mogu da biraju između više od 150 preduzeća. Težište je na zanimanjima iz oblasti tehnike, zanatstva i prirodnih nauka. Učestvovati mogu sve devojke između 11 i 16 godina koje idu u školu u Beču.
Bečki „Dan ćerki“ je zaživeo 2002. godine na inicijativu tadašnje gradske ministarke za pitanja žena, Renate Brauner, u saradnji sa firmom Siemens. Od tada je svake godine rastao kako broj devojaka, koje su učestvovale u ovoj akciji, tako i broj preduzeća koja su one mogle da posete. Od 2002. do 2014. godine je u akciji Dan ćerki učestvovalo ukupno 31.000 devojaka.

Sandra Frauenberger, koja je u gradskoj vladi nadležna za pitanja žena, ohrabruje devojke da se prijave na ovaj projekat.

„Veoma mi je važno da devojke zainteresujemo za zanimanja koja nisu tipično ženska. U toku projekta one mogu dobiti informacije koje obrazovanje i koja zanimanja imaju budućnost i koliko će  u budućnosti moći  da zarađuju, poručuje Sandra Frauenberger, koja je u gradskoj vladi nadležna za pitanja žena.

Ovogodišnji Dan ćerki počinje 26. aprila 2018. Ove godine ima još veći broj firmi koje učestvuju  nego ikada ranije: 168 bečkih kompanija učestvuje na Danu kćeri 2018. godine, od kojih 34 učestvuju po prvi put. Ukupno je 2.700 učenica  prijavljeno je za Dan kćeri u Beču. Na Dan ćerki devojke koje se prijave ne moraju da idu u školu.

Prijavljivanje je jednostavno, najbolje onlajn klikom na „Unternehmen aussuchen“ izabrati preduzeće, popuniti formular i odmah ga poslati.

Biro možete kontaktirati besplatno telefonom na 0800 22 22 10, ili e-mejlom office@toechtertag.at.
Facebook.com/WienerToechtertag.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava