Roming: Niže tarife za pozive i poruke iz Austrije u Evropsku uniju

21. maja 2019 u 00:55

Roming ima određenu tarifu za poruke i po minuti telefoniranja ali su, po novom, utvrđeni maksimalni iznosi koje operatori mogu naplaćivati.

(c) pixabay

Svi koji svoj godišnji odmor provode u nekoj od zemalja članica Evropske unije obradovali su se kad je u leto 2017. godine ukinut roming, tarifa koja se plaća kada svoju austrijsku karticu koristite za telefoniranje i surfovanje u inostranstvu. Ovo ukidanje rominga odnosi se na telefoniranje iz neke od EU-zemalja u svoju matičnu zemlju. O ovome smo pisali 2017. ovde…

Ali, to ne znači automatski da je i telefoniranje iz Austrije u neku od zemalja EU besplatno. Zavisno od kartice, odnosno paketa koji je ugovoren sa mobilnim operatorom, SMS-poruke i pozivi mogu biti besplatni, ali se često (ukoliko u paket nisu uključeni besplatni minuti za inostranstvo) naplaćuje i određena tarifa za poruke odnosno po minuti telefoniranja. Evropska komisija je i tu sada uvela malo reda na nivou čitave Evropske unije, tako da su utvrđeni maksimalni iznosi koje operatori mogu naplaćivati  od 15. maja 2019.  i ubuduće. Po novom, maksimalni iznos koji operateri mogu naplatiti za telefonske pozive iz Austrije u neku od zemalja EU je 22,8 centi po minuti (uključujući porez), odnosno 7,2 centa za poruke.

 

Niže tarife i za fiksne i za mobilne telefone

Ovo maksimiranje tarifa važi kako za pozive iz fiksne mreže, tako i za one sa mobilnog telefona. U toku godine ova novina će važiti i za pozive prema Lihtenštajnu, Islandu i Norveškoj. Najveći austrijski operatori mobilne telefonije (A1 Telekom Austria, Magenta-T i Drei) su već snizili tarife, s tim što su se opredelili da primene maksimalni dozvoljeni limit. I za pozive iz telefonske govornice tarifa je smanjena sa dosadašnjih 99 na 28 centi po minuti.

Do sada je bila praksa da su i oni koji su imali pakete sa besplatnim minutima za inostranstvo plaćali i do 99 centi po minuti onda kad potroše sve minute iz paketa, Po novom  sada taj iznos može biti najviše 28 centi po minuti, a za SMS samo 7,2 centa umesto dosadašnjih 35 centi.

Ostaje nam da se nadamo da će se i u romingu u odnosu na  zemlje Zapadnog Balkana promeniti nešto nabolje, jer, kako nam iskustvo govori, minut poziva, recimo iz Srbije prema Austriji, može koštati i do 4,50 evra po minuti.

Ono što ohrabruje,  je vest da je  Srbija potpisala sporаzum sа Crnom Gorom, Severnom Mаkedonijom i Bosnom i Hercegovinom po kojem bi cene rominga od 1. jula ove godine trebаlo dа budu niže zа 27 odsto, u prvoj fazi, a da se od 1. jula 2021. godine očekuje potpuno ukidanje rominga za Zapadni Balkan. 

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO: 

Jedna zona/jedna kartica za Austriju, Srbiju, Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru

„Komunikacija bez granica“: Povoljno telefoniranje u Austriji!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava